Разкол в БЗНС! Земеделците се прегърнаха с Промяната и ДБ

пп-дб

БЗНС ще подкрепи коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) за предстоящите парламентарни избори. Това съобщиха изненадващо от партията във фейсбук. След това и ПП-ДБ се похвалиха по случая, информира Флагман.

Решението е изненадващо предвид факта, че БЗНС през последните години заставаше зад ГЕРБ-СДС и Бойко Борисов. Оказа се, обаче, че в партията е настъпила ключова кадрова промяна – сменен е председателят Николай Ненчев, който бе военен министър в кабинета „Борисов 2“.

Тогава БЗНС бе част от Реформаторския блок.

Ненчев фигурира все още като председател на формацията в Регистъра на политическите партии. Той обаче обясни, че от миналата година не е водач на БЗНС. Новият председател се казва Илия Зюмбилев.

За взетото решение да се подкрепи ПП-ДБ г-н Ненчев каза: „Имаше заседание на Управителния съвет. Организацията беше почти разделена. Мисля, че 15 бяха „за“ срещу 11 „против“. Това е истината. Но аз не съм в тази позиция, в която мога да определям политиката на БЗНС. Вече има нов председател.“

Николай Ненчев разкри за себе си, че е бил „против“ подкрепата за ПП-ДБ. „За“ обаче е гласувал новият лидер Зюмбилев, около който се е образувало и новото мнозинство.

„Гласувах „против“, но ще се съобразя с решението на Управителния съвет“, добави г-н Ненчев.