ГОРЕЩО! Лъснаха отчети пред Сметната палата: Партиите са си набавили над 9млн. лв. в този парламент

гласуване заседание

Партиите в този парламент са си набавали общо над 9 млн. лв. , според подадените пред Сметната палата отчети. Това се посочва в доклад на Института за развитие на публичната среда.

Партиите могат да финансират кампаниите си със собствени средства, такива на кандидатите и дарения от физически лица. Коалициите пък набират приходите си от средства на партиите, участващи в тях, средства на кандидатите и дарения от физически лица, припомнят от Института. Получаваните от физически лица дарения нямат таван, но трябва да бъдат декларирани в седемдневен срок от получаването им.

В най-голяма степен партиите и коалициите са получили финансиране от държавния бюджет и от медийни пакети, показва анализът. Двадесет и двете партии, явили се самостоятелно на изборите, са получили общо 381 121 лева дарения от физически лица или 14% от всички техни приходи. По време на предизборната кампания шестте коалиции са получили общо 6 447 218 лева, а даренията за тях възлизат на 1 411 480 лева (21,9 %), предаде БТА.

В анализа на института се посочва, че има няколко проблема при отчитането на средствата. Единият от тях е, че Сметната палата събира значителен обем информация, която не е достатъчно разбираема, както и че липсва възможност за отделно проследяване на движението на средствата от държавна субсидия при коалициите от партии.

Впечатляващо в тази кампания бе и че една трета от участвалите партии декларираха приходи само от медийни пакети. Това следва сериозно да повдигне въпроса за дейността на политическите партии у нас, посочват от института.В анализа на организацията се посочва още, че основната слабост на осъществявания от Сметната палата финансов контрол върху дейността на политическите партии е, че той е главно последващ и по документи.