Чудо невиждано в парламента! Хвалят депутатка, ,,Възраждане“ искат Радев да й даде третия мандат

искра михайлова

Чудо невиждано в парламента. Депутатите заровиха томахавките и часове наред си благодаряха взаимно за първия консенсус по спорта тема – затварянето на въглищните централи. Обратът се случи още снощи, когато енергийната комисия реши да се иска от Европейската комисия въглищните централи да работят до 2038 г., а вицепремиерът Атанас Пеканов да отвори Плана за възстановяване и устойчивост, за да предоговори жестоките условия за затваряне на централите, записани от ПП.

С гласовете на депутатите от всички парламентарни групи Народното събрание задължи кабинета да промени Плана за възстановяване и устойчивост, по който България срещу реформи може до получи до 5.69 млрд. лв. до 2026 г., в част енергетика. Срокът вицепремиерът по управление на европейските средства да направи предложение в тази посока е до края на март 2023 г.

„За“ проекторешението гласуваха всички депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“, БСП и „Български възход“.

„Продължаваме промяната“ гласуваха въздържал се, въпреки че и те имат предложение за механизъм за предоговаряне. Въздържа се от гласуване и независимият депутат Явор Божанков.

С решението се иска отпадане на поетия ангажимент от страната ни за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2025 г, което застрашаваше въглищните централи. Предложението беше прието консенсусно от мнозинството.

„Възраждане“ предложи държавният глава да връчи третия мандат на депутатката Искра Михайлова. Предложението дойде от съпартиеца й Стоян Таслаков по време на дебатите по второ четене на Закона за енергетиката, в чието изменение бе постигнато обединението за спасяване на въглищните централи.

Таслаков поиска да се отчете заслугата на Искра Михайлова за спасяването на централите. По думите му за каузата тя сън не спяла. Преди него Рамадан Аталай от ДПС сподели, че за седем мандата в законодателния орган не е виждал такова обединение. Това стана и аргумент за Таслаков да сподели, че ако държавният глава се чуди на кого да връчи третия мандат, то Искра Михайлова е подходящият човек да приеме третата папка.

Георги Самандов от БВ също поздрави депутатите, че днес доказали, че съединението прави силата. И от ГЕРБ са доволни от постигнатото днес обединение.