София се къса по шевовете! Протестиращи блокираха сградата на НС, скандират: Помислете за България

протестиращи

Пред сградата на парламента се провежда протест на над 3000 души под надслов „Да защитим енергийната сигурност на страната”. Негови организатори са синдикалните организации у нас. Недоволството е във връзка с поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии спрямо нивата им през 2019 г, предава novini.bg.

Протестиращите искат Народното събрание да задължи Министерския съвет да започне преговори с Еврокомисията за отмяна на този ангажимент. Те настояват още парламентът да гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г. Притесняват се, че може да останат без работа. Ако не бъдат чути, ще си търсят правата. Настояват и за срещи с депутатите.

Те настояват за предоговаряне на глава „Енергетика” в Плана за възстановяване и комплекс „Марица Изток” плавно да бъде изведен до 2038 г. от работа.Това са базови мощности, без тях ще се върнем към времето, когато е имало режим на тока, казват още синдикалистите.

Протестиращите са издигнали плакати „Не искам на тъмно“, има черен гробовен кръст на който е написано „Мини Марица Изток“, на земята има афиш: „България не може да затвори въглищните централи сега!Махнете тези 40процента от НПУ!“, „Помислете за България“ и др.