Задържаха у нас 5 души, заподозрени за атентата в Истанбул. Единият има и българско гражданство

прокуратура

В Софийска градска прокуратура има образувано досъдебно производство. По това дело от вторник изключително активно обменяме информация с турската прокуратура. Това съобщиха на брифинг от прокуратурата във връзка със задържаните у нас пет души, заподозрени за съучастие в извършването на атентата в Истанбул.

Възложени са определени действия и на българското контраразузнаване в хода на разследването, уточниха от там.

„В конкретен момент определени действия на терен са извършени с участието на СОБТ по наша инициатива като колегите перфектно изпълниха поставените им задачи“, обясни представител на обвинението.

По делото има пет обвиняеми лица. Ще искаме по отношение на четири от тях мярка за неотклонение „задържане под стража“ от софийски градски съд. Те са обвинени за две престъпления – организиране на престъпна група за каналджийство и трафик на хора, а другото обвинение е подпомагане на терористични действия. По делото предстоят много други действия“, добавиха от там.

Изпратени са молби за правна помощ към няколко държави. Няма как те да бъдат споменати, тъй като това ще застраши националната сигурност.

„Единствено петият обвиняем, който е жена със сериозни здравословни проблеми, която търпи други принудителни мерки, само по отношение на нея е определена по-лека мярка. Само по отношение на нея няма да се иска задържане под стража“, посочиха от прокуратурата.

Всички са чужди граждани. Единият от тях има двойно гражданство, едното от които е българско.

Продължават да се събират доказателства за съпричастността на други лица. Има обявено лице с международна заповед за арест от турската прокуратура, което българските власти също издирват.

Според събраната информация има данни за „контрабанда в целия ѝ спектър, което не изключва трафик на оръжие“.

Задържаните са влезли у нас законно.