МОР! Масови уволнения чакат българите в този сектор. Министър Никола Стоянов: Налага се!

никола стоянов

За увеличаване на дърводобива, за да паднат цените на дървата за огрев на домакинствата и на дървесината за преработващата промишленост, призова служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Това стана на среща с представители на дърводобивния бранш, неправителствения сектор и научни центрове, предава БЛИЦ.

Министър Никола Стоянов обясни недостига в предлагането на дърва за населението и на суровина за промишлеността с ограничения добив и завишеното търсене вследствие на енергийната криза у нас.

Затова – според него и експертите участници в срещата, е необходимо да се отмени заповед от преди година и половина на земеделския министър, която ограничава добива във вековните гори с 30%: „Това ще успокои всички, ще успокои и компаниите най-вече, ще доведе и до повече предлагане и по-поносими цени“.

Според министър Стоянов трябва да се мисли и за стимули за хората все по-малко да използват дърва за отопление. В същото време добавената стойност при използването на дървесината в промишлеността е много по-голяма, посочи служебният министър и съобщи:

„Дървопреработващите компании – някои от тях казаха, че вече работят на 50% мощностите им, може да се наложи съкращаване на хора. Дори обмислят, ако така продължат нещата, и да напускат България“.