София се къса по шевовете! Хиляди протестиращи скандират пред НС: Ще има изриване с лопати

синдикати кнсб протест

Синдикатите протестират, шествайки по жълтите павета, след като сутринта бяха пред Народното събрание. Отново са тук. Исканията им са свързани с увеличение на минималната работна заплата на 850 лева, както и по енергетиката и зелената сделка.

Хиляди са събралите се пред Народното събрание. Хората се недоволни от ниското възнаграждение и ескалиращата инфлация. Иска се 15 процента увеличение на работните заплати по сектори и договаряне. Над 2350 лева са нужни според синдикалистите за преживяване на тричленно семейство.

Множеството получи специалната подкрепа от синдикатите на МВР и надзирателите в затворите, които нямат право да протестират ефективно. Синдикатите от системата на правосъдието, както и от здравеопазването, също се присъединиха към протеста пред Народното събрание. Присъединиха се и от федерацията на транспортните работници и заетите в химическата промишленост.

Транспортните работници искат 30 процента увеличение на заплатите. Елате при нас, за да не дойдем ние при вас, обърнаха се протестиращите към сградата с народните представители и ги призоваха да приемат бюджет с актуализираните и изискваните от тях параметри. Иска се актуализирано трудово законодателство, което не позволява работниците да влизат в Европа по цървули.

Аргументът ни скоро ще стане лопатата, има много за изриване в Народното събрание, казаха енергетици от Маришкия басейн, който е подложен на геноцид.

От синдикатите в образованието припомниха как са отстоявали и са готови да отстояват интересите си. Средната възраст на учителите в образованието е 55 години, а мъже в системата почти липсват, сочат фактите. И ако сега в бюджета има заложени 3,6 процента през 1945 година са били 10.

Не искаме майка си и баща си, искаме обикновени неща, искаме да сме европейци, макар че напоследък имам съмнение в това, каза лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Българските политици имат склонността да продават националните ни интереси, в Европа отварят въглищните си централи, а ни карат да затваряме нашите, за да ни продават техния ток. Ще сме тук, Докато стане на нашето, каза Манолов.

Пламен Димитров от КНСБ каза, че днес това е само предупредителна група, която представлява 2,5 милиона трудещи се. Който не слуша народа си, най- накрая понася отговорността си, каза Димитров, като се обърна към президента Радев, чието служебно правителство отказва да внесе бюджета с параметрите на синдикатите. 1 милиард има непохарчен за тази година, а мушмороци от телевизиите ни убеждават, че няма пари и заробваме децата си и влизаме в дългова спирала. Инфлацията не е заради нашите заплати, тя ни принуждава да я догонваме. Хората са готови за национална ефективна стачка, категоричен е Пламен Димитров. Не искаме пържолите на политиците по 3,49 искаме си достойното възнаграждение до победа, каза още Димитров.

Множеството се насочи към автомобилите си и тръгна към Софийския университет и Орлов мост, след като никой от парламента не излезе да разговаря с протестиращите.