Чутовен скандал! „Антимафия“ изпрати сигнал до президента Радев срещу висш чиновник!

румен радев

Областният управител на Хасково Минко Ангелов е уличен в сигнал на „Българска Легия Антимафия“, че е покровителствал мащабен канал за контрабанден внос от Турция на фалшиви парфюми, за което получава колосален рушвет, пише сайтът „Лупа“.

Изданието твърди, че сигналът е постъпил на 7 ноември и е с входящ номер 92-00-506. Написаното в сигнала е публична тайна в целия град. Сигурно е, че информацията си струва да бъде проверена от подчинените на държавния глава спецслужби. Най-малко, че някой от изложените факти се потвърждават от официална информация на МВР.

В сигнала пише, че в част от канала попадат и конфискуваните на 21 октомври тази година 8333 парфюма. Ментетата са открити в два товарни микробуса, спрени за проверка на магистрала Марица, край Харманли. Двамата шофьори на бусовете изглеждат искрено изненадани от появата на ченгетата. Уплашени да не отнесат цялата вина, те бързо започват да говорят. Разказват на полицаите, че са мулета, чиято задача просто е да натоварят парфюмите в Одрин и да ги прекарат през границата. След това оставяли бусовете на отбивка в близост до Симеоновград и нямали повече ангажимент.

Босовете на канала им обяснили, че няма да имат проблеми с митничарите на ГКПП „Капитан Андреево”. Превозвачите измънкват, че това не им е първият курс. При всяко пътуване били ескортирани от лек автомобил, чиито шофьор трябвало да ги предупреди, ако по пътя от границата до Симеоновград има полицейски патрули.

От извършените разпити и справки на границата, криминалистите изясняват, че канала действа от началото на септември. В сигнала до Румен Радев се твърди, че месечно са внасяни около 250 000 парфюма. Ментетата се продават на цени от по 60-70 лева по интернет. Така организаторите на канала правят около 17 млн. лева оборот, от които поне 5 милиона е месечна печалба. Извън хилядите измамени клиенти, щетите от схемата за бюджета от неплатени мито и ДДС са огромни.

Срещу двамата шофьори веднага е образувано досъдебно производство. Криминалисти и прокурори от Хасково започват да разплитат нелегалната схема. Събрани са оперативни данни, водещи до най-високите етажи на месната власт.

В сигнала се твърди, че контрабандата е активна до 21 октомври, когато неучастващи в схемата ченгета залавят бусовете с парфюми менте. Още на следващия ден областния започва да звъни настоятелно и привиква полицейски шефове от Хасково, повечето от които са назначени с негова протекция, твърдят авторите на сигнала. От „Българска легия Антимафия“ твърдят, че политикът е настоявал разследването да се ограничи до ниво водачи на бусове, без да замесват двамата митничари и организаторите на схемата. Едва ли е изненада, че след упражнения натиск, служителите на МВР, работещи по случая, рязко спират да търсят организаторите на контрабандния канал и техните покровители.

При добро желание, полицейските служители, за които се твърди, че са притискани да потулят случая, може да се престрашат да проговорят. Стига да са уверени, че на най-високо ниво има реален стремеж за борба с порочните практики.

Сигналът за корупция е заведен в деловодството на президента Румен Радев на 7 ноември.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории