Изненада! Хората с увреждания ахнаха: Нещо неочаквано ги чака от 1 януари

пенсионери пари

Финансовата подкрепа за 670 хиляди хора с увреждания ще се увеличи с 22 на сто от 1 януари следващата година заради ръста на линията на бедност. Тя се повишава от сегашните 413 лева на 504 лева.

Месечните помощи на хората с увреждания, които изплаща Агенцията за социално подпомагане, са законово обвързани с размера на линията на бедност. Дори да няма нов бюджет, е гарантирано ежегодно нарастване. Подпомагането зависи от степента на увреждане.

Хора с над 90% увреждане с определена чужда помощ, които получават и социална пенсия за инвалидност, от догодина ще получават 287 лв. и 28 ст. месечно. Сега помощта е само 235 лв. и е определена по закон като 57 на сто от линията на бедност, съобщи БНР.
Също по закон хората с 50 до 70,99 на сто степен на увреждане получават 7 на сто от линията на бедност. Тези с увреждане в диапазона от 71 до 90% – 15%, а ако човек е с вид и степен на увреждане над 90%, размерът е 25 на сто от линията на бедност. Когато е определена чужда помощ – 30 на сто от границата на бедност.

Помощите за месец януари следващата година, ще се изпратят през февруари.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории