Доц. Ангел Кунчев бие аларма, стресира народа: Грипът трудно се „изкарва на крак“!

доц. ангел кунчев

При грипа е по-характерно, че не започва с проблеми в гърлото или с кашлица, а с общи симптоми – много силна отпадналост, главоболие и температура. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. По думите му заболяването започва рязко и трудно се „изкарва на крак“.

Доц. Кунчев обърна внимание, че при съмнение за грип, „особено на фона на продължаващ Ковид-19“, може да се направи тест, за да се изясни от какво боледуваме. По думите му това е важно, за да се знае и какво лечение да се предприеме.

Препоръката му е хората да търсят лекарска помощ и да не прибягват до самолечение.

Ние сме много склонни да пием каквото сами решим или каквото имаме във вкъщи, много често и бързо прибягваме до антибиотик, който няма никакво отношение към вирусните инфекции, коментира той. Ако няма доказана насложена бактериална инфекция, няма смисъл да използваме антибиотик, подчерта специалистът.

За тази зима са осигурени 190 хил. дози безплатни ваксини против грип за хора над 65 г., потвърди доц. Кунчев. Заедно с тези, които са декларирали фирмите, че внасят за свободния пазар, броят стига до 350 хил., посочи той. По думите му това би трябвало да задоволи интереса на хората за имунизация, съобщи БТА.

Относно ваксинацията доц. Кунчев поясни, че по националната програма пациентите над 65 г. трябва да заявят желанието си при личния лекар. По-младите хора, които също искат да се имунизират срещу грип, могат да закупят ваксината свободно в аптеката, каза също той. Главният държавен здравен инспектор препоръчва ваксинация октомври – ноември, но не по-късно от декември.