Само в 7DniSofia.bg

ГЕРБ със сензационни данни за далаверите на ПП – пратили сигнал до МВР и ДАНС за офшорките им

бойко борисов

Лидерът Бойко Борисов поздрави най-напред украинския народ с Деня на независимостта на Украйна.

Той даде думата на Делян Добрев, който коментира най-актуалната тема – с газа и договора с „Газпром“ като отбеляза преди това, че бившите управляващи от Четворната коалиция – Кирил Петков и Асен Василев, че се „оказват се не толкова почтени и чисти, колкото твърдят“.

Добрев обясни, че за юли България е трябвало да купува газ по 86 евро. Купуваме от една компания ВИЕ, 100% румънска собственост. До последния ден на кабинета на „Промяната“ България купува от въпросната фирма на 110 евро. Разликата от цената отиват в едни офшорки на „Промяната“. „Никаква друга логика няма, че парите от Румъния като отидат в Швейцария, оттам част се прехвърлят в офшорки – със съответната комисионна“.

Той поясни, че ГЕРБ са подали сигнал до МВР и ДАНС за офшорките на „Промяната“.

„От това печели „Промяната“, печели и „Газпром“. Защото той не мзема 86 евро, вероятно взима повече, защото защо ще се включи в тази схема, ако няма кяр от това. Губещият е българското общество то губи 28% – разликата между 110 и 86 евро“, заяви – Делян Добрев.

„Виждам много голяма връзка между „Демократична България“ и служебния кабинет. Защо? Защото ДБ е купувала газ от „Газпром“. Фактурите са пред вас-ще видите хоризонталната структура как всичко отива в Газпром. И забележете периода на тези фактури – от 1 юли до 31 юли. Те бяха на власт до 2 август и са взимали тези комисионни до последния ден… Това е толкова скандално, че не може да е от незнаене, неопитност, неучене и т.н.“, заяви още Добрев.

ТОЙ ОТНОВО Поясни, че след доклада на ГЕРБ до ДАНС са получили отговор, че е образувана преписка.

„Пак ще кажа – газът не е от „Газпром“, пак е руски, пак си го плащаме, само че не по 86 евро, а по 110. И тези 28% се разпределят между офшорките на „Промяната“ и „Газпром“, заяви още той.

Томислав Дончев заяви на свой ред, че от икономическата прогноза на БНБ става ясно, че брутният вътрешен продукт ще е 2%. По текущата сметка на платежния баланс ще има отрицателно салдо. „По-интересното обаче е друго. По данни от статистиката за януари-април 2022 отрицателното с Русия 3 млрд. 740 млн. лв. Влошаването на търговското салдо е над 2 млн. 450 хил.лв.