Само в 7DniSofia.bg

Политолог хвърли бомба: Вътрешни конфликти раздират Промяната, ,,потопиха“ Лена

лена бориславова

Политологът Цветанка Андреева коментира пред ПИК ТV работата на служебното правителство на Румен Радев и вътрешните конфликти в „Продължаваме промяната“, довели до „потопяването“ на Лена Бориславова.

„Този пореден кабинет, който съставя президента Радев, се е посветил на това да воюва с Корнелия Нинова, като изчегъртването е съсредоточено и върху „Продължаваме промяната“. Фокусът вече не е толкова върху ГЕРБ“, обясни тя.

По думите й това са личните приоритети и личната стратегия на Румен Радев, което говори за поредния му отказ да влезе в ролята си на държавен глава. което би гарантирало социалния ред в навечерието на предстоящите избори.

„Радев иска да лидира изграждането на широко ляво поле, но това не зависи от него, а от редица обстоятелства.

„Действията на Румен Радев за пореден път са неправомерни – неправомерни са като политическо поведение на кабинета му и чисто институционално. Неговите министри действат отвъд това, което пише в Конституцията за правомощията на служебния кабинет“, каза още политическият експерт.

Според нея на Радев не му е приоритет да се гарантира честността на предстоящите избори.

Тя уточни, че министрите му говорят за дългосрочни реформи и стратегии, които надхвърлят възможността на един кабинет, който ще е на власт 2-3 месеца.

„Тази президентска република на Радев много прилича на президентската република на Путин, където дори има парламент, отколкото на една полупрезидентска Френска република“, категорична е Цветанка Андреева.

„Новият парламент ще се изправи пред същата трудност – много трудното сформиране на коалиция. Едно е сигурно – в следващия парламент прокремълските парти няма да имат решаващо мнозинство, визирам БСП, „Възраждане“ и евентуално партията на Стефан Янев. Затова Радев бърза да свърши прокремълската работа“, каза още Политическият експерт.

По думите й той е изправен пред тежки икономически проблеми, които зимата ще донесе, затова и играе все още и на двете полета и се представя за евроатлантик. „Радев губи обществена подкрепа. Неговите планове няма да се реализират, както той ги виждаше преди няколко години“, изрази мнение политологът.

„Оттеглянето на Лена Бориславова от листите е оттегляне на едно от знаковите лица на „Продължаваме промяната“. Това говори за вътрешен конфликт в партията. Лена Бориславова не е потопена от външни врагове, а от свои. Те не я подкрепят в това тя да бъде лидер“, обясни Цветанка Андреева.

Според нея потопяването на Бориславова е симптом за вътрешно напрежение и конфликти.

Политилогът сподели, че избирането на отцепниците от ИТН за водачи на листи на ПП е неправилно решение, лоша стратегия, която може Да изиграе неприятна шега на „Промяната“. От друга страна поставянето на Бойко Рашков за водач е отговорно решение, което също би имало последици.

„Основният враг на „Продължаваме промяната“ не е ГЕРБ, основният враг се казва Румен Радев“, звърши тя.