Само в 7DniSofia.bg

Радев бута Корнелия със служебния кабинет. Държавна сигурност се окопава в новото правителство

корнелия нинова румен радев мандат

По актуалния лаф на лятото, към служебния кабинет на Радев има мижав интерес.

Медиите механично тиражират имена в аванс, постовете сякаш отдавна са разпределени. Единствената интрига сякаш е дали президентът ще се реши да ревизира кабинета „Петков“ и да извади на бял свят далаверите му, както се бе заканил да направи с кабинета „Борисов“, предава ПИК.

Анализаторите обаче са скептични към подобен развой. Данните са, че със служебния кабинет Радев по-скоро ще се помъчи да натрие носа на омразната си Корнелия Нинова, като имплантира в МС нейни откровени опоненти.

Всъщност истинската битка на държавния глава Оттук нататък ще бъде за „Позитано“. Мечтите за негова собствена партия угаснаха – в момента единствените му „лоялни“ проекти са ИТН и новата формация на Стефан Янев. След четири години, когато напусне „Дондуков“, Радев ще се помъчи да остане в оперативната политика, поемайки БСП, и това е обществена тайна.

За да изнервя максимално Нинова и да стеснява влиянието й, президентът вероятно ще назначи за правосъден министър Крум Зарков. Доскоро фанатично предан на Корнелия, той вече се е еманципирал и напира за председателския стол. Намеренията му се подклаждат от свръхамбициозната му майка – бившата журналистка от „Труд“ Ана Заркова, която е постоянно присъствие в обкръжението на семейство Радеви и даже оглави предизборния щаб на президента за втори мандат.

Крум Зарков е с подходяща кървавочервена закваска – наследник на болшевишката фамилия Кацамунски. Дядото Леонид Кацамунски е генерал майор от Държавна сигурност, шеф на Главно следствено управление.

Най-паметната публична изява в напълно безличната политическа дейност на Крум Зарков засега е тв изцепката му отпреди пет години, когато се похвали, че изтезавал дядовци на борци против комунизма.

Ако Зарков стане служебен министър, това ще е хвърлена ръкавица към Нинова. И добър трамплин към стола й на „Позитано“. Идеята в президентството е „синът на полка“ просто да топли този стол няколко години, докато в него не се намести биг босът Румен Радев.

Държавна сигурност може да си подсигури сериозни позиции в служебното правителство и чрез друга потенциална министерска номинацияЯ – на бившата конституционна съдийка Емилия Друмева. Тя е спрягана дори за потенциален министър-председател.

Уважаваната съдийка е съпруга на легендарния бивш шеф на НДК Христо Друмев, агент на Държавна сигурност с псевдоним „Борил“, близък до Людмила Живкова и всички червени кланове, световен шампион по бридж, прототип на писателя дисидент Георги Марков в романа му „Портретът на моя двойник“.

По официални признания Друмев е най дълголетният кадър на комунистическите служби – вербуван е още през 1959 г. и изкарва в ДС до 1989 г., тоест рекордните 31 години!

Ако Марин Райков стане вицепремиер и външен министър, както твърди обществената глума, Държавна сигурност ще отбележи още една точка.

Несменяемият посланик в Лондон, Париж и Рим е син на Райко Николов, агент на ДС с псевдоним „Виноградов“ и посланик на България в няколко държави по Живково време. Самият Марин Райков е роден във Вашингтон, което събуди подозрения, че има двойно гражданство, когато бе назначен от Росен Плевнелиев за служебен премиер през 2013 г. Райков тогава отрече.