Само в 7DniSofia.bg

Разбиха най-новият хит сред крадците! Обират ни в София посред бял ден с нагла схема

полиция арест

Най-новият хит на крадците това лято е да обират домовете на хората, като използват прах от земята. Това обясниха криминалисти от ГДНП, цитирани от „Телеграф“.

„Правят се на майстори, които уж влизат във входа да ремонтират апартамент. Не използват асансьор, а се качват пеша. Избират кои жилища искат да ударят и посипват дръжките на вратите с прах все едно са къртили и след това мели пода на площадката“, обясниха ченгета.

Отпечатък

След около два часа крадците отново минават и гледат къде има оставени отпечатъци и къде не. По този начин се ориентирали дали стопаните от апартамента са се прибрали и има ли движение. Ако видят, че прахът е непокътнат, влизат.

Взломяват ключалката и действат за по-малко от 7-8 минути, засекли разследващите. Вече в по-крайните квартали на София тези случаи зачестяват. Хората обаче не били бдителни, защото бил сезонът на ремонтите и никой не обръщал внимание.

„Ако видите подобни непознати майстори, които слагат и маски на лицата си, уж да се предпазят от праха, веднага алармирайте на тел. 112“, призоваха от ГДНП. До момента имало няколко такива сигнала предимно в района на 2-ро РПУ, но докато униформените пристигнели, вече нямало и следа от мнимите майстори.

Плячка

Крадците атакуват апартаментите много бързо. Търсят основно каси, бижута и пари кеш. При последните случаи не докосвали техника, освен ако не е лаптоп или таблет. След това всичко се пласирало в заложни къщи.

Крадците действали по думите на разследващите по двама. Единият винаги дебнел за непредвидени свидетели. Оглеждали и за камери. Отдавна не атакували само домове с климатици и по-луксозни врати, а всичко, което може да се отключи и обере бързо.

Гимнастика

Оперативните данни на МВР сочат, че от старта на летния сезон доста домови крадци са се насочили към морето. Избирали най-вече апарт-хотели, в които често нямало и камери, както в обикновените комплекси. Там дебнели туристите да не затварят прозорците и влизали през терасите.

„Това са като алпинистите, които влизат и в по-луксозните къщи. Наблюдението обаче е по-сериозно при тях, поне една-две седмици, за да изучат добре навиците на собствениците. На морето гледат пък по няколко дни. Целта им са чужденците, а не българите“, коментираха полицаи.

Носят шапки, маски и удрят по обяд

Домовите крадци винаги крият лицата си. Носят шапки, които падат над очите, а сега са задължително с маски или шалчета уж срещу прах на лицето. Целта е, ако има камери, да не им бъдат записани лицата. Нападат редовно в диапазона между 12 и 14 ч., когато се предполага, че хората са на работа.

„Ако живеещите във входа са съгласни, е много добре да се монтира видеонаблюдение. Вече доста от сградите са снабдени, но не и всички. В по-крайните квартали не искат и това оказва влияние и върху броя на кражбите“, обясниха от ГДНП.

МВР отчете: 41 000 престъпления за половин година

От началото на годината до момента са у нас са регистрирани общо 41 018 престъпления, отчете МВР. Според полицаи обаче реалният им брой е двойно по-голям, тъй като хората редовно не звънят в полицията да алармират. Разкрити са 18 147 от тях. Според силовото министерство „спад бележат регистрираните същински корупционни престъпления, като в същото време разкриваемостта при тях се повишава”. По официални данни грабежите за половин година са 417, а ръст има при кражбите, които са доста повече, но не се дава цифра.