Христо Иванов и Атанас Атанасов молят Радев за третия мандат: Ще сведем до минимум условията

payimage-542161

Президентът Румен Радев се срещна с представители на „Демократична България“ (ДБ) по повод кръга от консултации преди връчване на третия мандат.

Той изтъкна редица проблеми в страната като липсата на дългосрочен договор за доставка на газ, невъзможност да се поддържа транспортна мрежа на страната, липсата за подготвяне на законопроекти, буксуване на правосъдната реформа и ред други факти.

„Разбираме, че е нужно да може България да премине през тези кризи. Не бива да допускаме изоставане на страната ни. Вие заявихте че ще положите усилия за формиране на правителство в рамките на 3-ия мандат. водите диалог с всички, но е важно как виждате формулата за излизане от кризата“, заяви Радев.

И добави: „Важно е около какви приоритети и програми работите, с кого сте готови да говорите и докъде бихте стигнали в компромисите във вашите ценности. Българските граждани очакват неотложно решаване на проблемите, което не може да стане без диалог“.

Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов от своя страна заяви, че провеждането на консултациите преди третия мандат е много важно в поредица от кризи и парламенти, които не могат да родят стабилни мнозинства.

„Трябва да се направи възможно усилие отговорно и чрез диалог. Ако не започнем веднага решаването на кризите, ние не просто рискуваме те да възникнат. Тръгвайки към нови избори, вървим с висока степен към опасност от влошаване на политическата среда. За следващия парламент ще е още по-трудно намирането на консенсус“, каза той.

И добави: „Българската политическа класа се отучи да се фокусира върху приоритетите и да търси допирни точки. Популизмът работи във висока степен. Третият мандат парадоксално като мандат на диалог е добра възможност за всички нас да опитаме да преодолеем тази традиция.

Ние сме готови да участваме в усилията за формиране на третия мандат, гледаме на него като на кризисен мандат или мандат на диалога. Трябва да намираме допирни точки“.

„Споделихме в публичното пространство определени идеи. Ключовото нещо ще е диалогът и слушането на това, което казват останалите. Ще сведем до минимум условията, които ще поставим“, каза още той.

„Осем месеца след изборите сме на път да покажем на българите, че не можем да намерим решение на най-тежката криза. Това може да стане много тежко самопризнание за неспособност. Длъжни сме да превърнем третия мандат във възстановяване за фокуса на приоритетите. Политическата класа е длъжна да разбере, че хората очакват от нас резултати, а не драми“, уточни Иванов.

„Ключовата фигура ще е премиерът при всички случаи. Той трябва да бъде фокуса на доверие. Премиерът може да получи свобода от партиите.

Тогава ще избегнем идеята за парцелиране. Получава се, че ние, лидерите отпред, казваме „добре“, обаче после министерството ги разделя. Казва се, че това министерство е на тази партия. Премиерът не може да носи отговорност.

Имаме идеи за варианти и за визии на Министерски съвет (МС). Възстановяването на мнозинството е онази тънка бродерия, която трябва да извършим“, добави той.