Политолози: Политиците от ,,силиконовите“ партии се карат, президентът печели!

румен радев

„Политиците се карат, президентът печели. Направихме го шампион на служебните правителства“. Така коментира проф. Анна Кръстева политическите сътресения у нас след вота на недоверие на правителството и преди да стане ясно какво се случва с мандата на ПП за втори кабинет в рамкте на това НС.

В предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS тя прогнозира, че няма шанс президентът да даде мандат на ДБ. „Шансове имат БСП и ИТН, нито една от тях нямат шанс да направи правителство. Следващата стъпка е служебно правителство и предсрочни избори“ посочи проф. Кръстева.

Според нея наблюдаваме „силиконови“ партии – атрактивна външност, фалшива същност. А посланията, които отправят гражданите са: „Като ви гледаме всички, няма да ви дадем доверие“.

За политолога Цветанка Андреева в момента се нуждаем от лидери: „В момента се нуждаем от лидери. Не от фюрер. От лидери, които да изградят полето, на което да седнат и да готвят коалиции“.

Според Андреева ПП са направили голяма политическа грешка, „като поднесоха главата на лидера си на БСП. БСП искаше главата на Кирил Петков заради изгоннеите руски дипломати и служители. Това е стратегически неправилно. Не случайно сега Асен Василев е в много по-слаба позиция. Те минираха всички възможности да се намери подкрепа за този кабинет. Знаете ли, беше възможна, имаше шанс“.

Според нея разговорите са взривени. „Ако тези актьори не се справят сега, ще станем свидетели на нова популистка вълна и на един нов модел на силна ръка“.