ГЕРБ: Властта заплашва националната сигурност! Неглижират нуждите на обществото

payimage-538917

Вотът на недоверие трябваше да е за цялостната политика на кабинета, въпреки това ние решихме да акцентираме върху най-големият му провал, а именно върху финансовата политика.

Истинските нужди на обществото са неглижирани както и необходимостта държавата да остане финансово стабилно. Затова ние считаме, че политиката на правителството в сферата на публичните финанси представлява заплаха за финансовата сигурност, а оттам и за националната сигурност.

Това заяви бившият финансов министър и депутат от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание в дебатите по внесения от неговата парламентарна група вот срещу кабинета „Петков“. Той изчете текста на проекта за решение.

Заседанието на парламента е извънредно, а вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков е с мотив – провал във финансово икономическата политика.

Ананиев подчерта, че неадекватна финансово икономическа политика не е случайна или абстрактна, както и не работи сама за себе си. „Тази политика е отражение върху състоянието и развитието на всички сфери в публичния сектор, публичните финанси и цялостното социално икономическо развитие на държавата“, добави той.

Депутатът обясни, че макроикономическото планиране е задължително и е от съществено значение за качеството на бюджетния процес и финансовия мониторинг от октомври, когато стартира бюджетната процедура за 2022 г.

Бившият финансов министър отчете, че има надценен икономически растеж, подценена инфлация, висок бюджетен дефицит, огромен и заробващ бъдещите поколения държавен дълг, нереалистично понижаване на безработицата и още други неточни оценки на компонентите на макроикономическото планиране.