Полиция сковава страната! Започват масови проверки, глобяват и пешеходци с деца

Пътна полиция

Започна традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“. Тя ще продължи до 31 август, а заложената цел е опазване живота и здравето на децата през летните ваканционни дни, съобщиха от МВР.

Акцията условно е разделена на два етапа. Първият обхваща последните две седмици от юни, предвидено е засилено полицейско присъствие около учебните заведения, където ще се осъществява засилен контрол по отношение на безопасността на децата и техните придружители. Основното, за което ще следят екипите, е правилното превозване на деца и използването на детски обезопасителни системи, спиране на подходящи места за слизане на децата-пътници, без да бъде застрашен техният или животът на други деца, пристигащи или заминаващи от училище.

Специално внимание ще се обръща и на родителите-пешеходци, които съпровождат децата си, като ще се следи пресичането да става само на определените за това места, предупредиха от МВР.

Паралелно с тази акция, във времето на лятната ваканция до 15 септември, е планирана и другата традиционната акция на полицията „Безопасно лято!“, чиято цел е ограничаване на пътнотранспортния травматизъм. Униформените ще подпомагат трафика, ще следят и за недопускане на нарушения на Закона за движение по пътищата, в съботните вечери ще има засилени проверки за недопускане на управление на превозни средства след употреба на алкохол, както и засилен контрол на скоростните режими. Планирани са екипи, които ще следят за нарушения в малки населени места и около увеселителни заведения, добавиха още вътрешното ведомство.