Само в 7DniSofia.bg

Далаверата на десетилетието! Кога дойде американският газ, който според Кокорчо „си ползваме“?

кирил петков асен василев

Има ли вече американски втечнен газ на разположение на България? Да, според вицепремиера Асен Василев. Не би следвало, според плановете за доставки, представени неотдавна от премиера Кирил Петков, предава Tribune.bg.

На 11 май Петков се прибра от визира в САЩ, където обяви, че е договорил евтин газ, за да не може Русия да ни извива ръцете. Колко точно струва „синьото гориво“ от Америка така и не стана ясно, като цената му варираше от „в пъти по евтино“, „30% по евтино“, „същата цена“ или „би трябвало на еквивалентна цена“.

Ясни обаче бяха датите, когато чакахме двата танкера, които логично, не могат да прелетят над Океана по-бързо и се знаеше кога идват.

На 15 май пред Нова ТВ премиерът съобщи, че двата кораба от САЩ вече са тръгнали и уточни, че договорът е подписан директно с американска компания. Очаквало се те да стигнат в България на 8 и 23 юни.

„Газът от САЩ идва на по-ниска цена. С всички други стъпки би трябвало да стане еквивалента на тази от „Газпром“, посочи Петков.

Три дни преди първата уречена дата обаче заместникът му Асен Василев хвърли бомбата, че не просто газът е тук, а вече е и влязъл в микса.

„Доколкото знам, танкерите с американския втечнен газ се разтоварват в момента и си ползваме газа от там”, обяви той съвсем между другото, отново пред Нова ТВ на 5 юни.

Официална информация от Министерски съвет и Министерство на енергетиката обаче липсва – дори под формата на прессъобщение в две изречения, че първият танкер вече е на разположение на страната.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории