Само в 7DniSofia.bg

Внимание, пенсионери! Социалният министър показа как да изчислим увеличението на пенсията

георги гьоков

Социалният министър Георги Гьоков показа пред Нова ТВ как сами можем да изчислим каква пенсия ще вземем след увеличението от 1-ви юли.

Формулата е следната:

– Индивидуалната пенсия + 10% + 60 лева (ковид добавка) + корекционни добавки( от 50 ст. до 60 лева).

„При минимална пенсия, ако няма корекционна добавка пенсията ще стане 467 лева.“, посочи той.

„Ако някоя пенсия остане под 467 лева, пенсионерът все пак ще получава 467 лева. Идеята ни е да запазим покупателната способност във времена на инфлация”, обясни социалният министър.

„Най-масовата пенсия от 500 лева, ще стане 610 лева.“, даде като пример министърът.

„За мен най-добре е да подпомагаме най-бедните, но системата ни е бавна, тромава и е трудно да достигнем до тях.“, каза Гьоков.

„Социалната пенсия от своя страна ще стане 247 лева.“

„Не се отказваме от вдигането на минималната работна заплата. Формулата за увеличението й е 50% от средната работна заплата, което е към 710 лева. От 1 януари ще приложим това правило. Настояването ни беше това да се случи от 1 юли. Не знам как ще се развие инфлацията, но смятам, че някъде около 800 лева ще се наложи да бъде минималната работна заплата от януари 2023 г.”, изчислява министърът.“, уточни той.

„Ние наблюдаваме, че в частния сектор заплатите растат по-бързо, от колкото в държавния.“, каза Гьоков.

„Хубаво е, че имаме приходи и от инфлацията и от вдигането на цените на горивата. Когато се приема един бюджет се прави прогноза и за идните години.“, заключи министърът.