Само в 7DniSofia.bg

Бивш МВР-министър сензационно: Щатите готвят ядрен удар по България

28bd1260a75d6730edbb00557a7f7b51

„Натискът към ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ за преминаване към американското гориво на „Уестингхаус“ се засилва“. Това заяви пред медиите председателят на АБВ Румен Петков и прогнозира тежки удари върху ядрената енергийна сигурност на България.

Той обясни, че и на двете временни площадки – в Козлодуй и в Нови хан има достатъчно отработено но не обработено ядрено гориво и припомни, че практиката до момента е Русия да си прибира обратно касетките с отработеното гориво.

„Уестингхаус“ обаче оставят касетките с отработеното ядрено гориво при ползвателя – правило, за което България няма никаква готовност. Петков припомни също и аварии на реактори в Украйна и в Чехия в годините назад при преминаване към горивото на „Уестингхаус“. Колкото до качеството на произведената енергия от руското ядрено гориво, то е с 30 – 35% по-добро, съотв. и цената е с толкова по-ниска, отколкото продукта на „Уестингхаус“.

Румен Петков е категоричен, че премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев бягат от всички тези ключови въпроси, за да обслужат интереса на „Уестингхаус“ и САЩ.