Само в 7DniSofia.bg

Правителството се тресе! Петков и Генчовска на нож: Министърката го топи пред Радев

кирил петков

Премиерът Кирил Петков и външната министърка Теодора Генчовска са люто смразени и дори правят всичко възможно в никакъв случай да не се озовават заедно по време на посещенията в чужбина, съобщава ПИК.

Точно на това станаха свидетели българските граждани по време на паралелните визити на Петков в САЩ и на Генчовска в Чехия.

Просто Киро поведе към презокеанската държава заместничката на Генчовска Велислава Петрова. Докато външната министърка предпочете да придружи президента Румен Радев в Чехия.

Острите сблъсъци между двамата започнаха още на старта на управлението на кабинета „Просто Киро“. Петков моментално се втурна на посещение в Северна Македония, изпълнявайки един от трите ангажимента извън личните интереси на бандата около него, които е поел. Ангажиментът е България да вдигне ветото си над старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Макар и карантинирана заради коронавирус, тогава Генчовска стисна зъби и се втурна заедно с него, за да удържа безродника от моменталното предателство на българските интереси в Северна Македония.

Преди месец напрежението по тази тема ескалира в самата четворна управляваща коалиция. След междуправителственото заседание на българския и на северномакедонския кабинет в София лидерът на ИТН Слави Трифонов, чийто представител е Генчовска в правителството на „Просто Киро“, рязко предупреди, че няма да допусне предателството му.

Натискът върху нашите власти се засили и по време на посещението на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в София уж да подпише многострадалния български План за развитие и Устойчивост, останал последен без ратификация в EC.

Малко след това самата Генчовска заяви на закритото й изслушване в парламента, че спрямо Северна Македония България има две външни политики. А след това го потвърди и пред медиите, визирайки готовността на Петков да отстъпи пред исканията на комшиите, без да са изпълнили ангажиментите си пред България.

По отношение на Северна Македония Генчовска твърдо се придържа към позицията на Румен Радев и предпочита да придружава него, а не Петков, както стана и през последните дни.

При това тя споделяла с държавния глава всички неблагополучия и задкулисни ходове, които Просто Киро извършва не само спрямо Северна Македония, но и по други външнополитически въпроси, свързани с България, както и далаверите, които харвардските аферисти развъртат на заседанията на Министерския съвет.

По неофициална информация Просто Киро е получил ултимативно задачата през близките дни да направи така, че България да вдигне ветото си за Северна Македония. Очаква се това да стане около празненствата по случай 24 май.

Това ще бъде и кресчендото в напрежението между Петков и Генчовска, прогнозират от средите на управляващите, което най-вероятно ще извади ИТН от управляващата коалиция и ще събори правителството на Просто Киро.