Педофилът Валентин, блудствал с дечица в столично школо, си намали присъдата с хитър трик

арест

Педофилът, който блудства с две първокласнички в 17-о СУ „Дамян Груев“ в столицата, ще лежи в затвора 6 вместо 7 години.

САС е намалил присъдата на Валентин Асенов с година, а ВКС е потвърдил решението на колегите си от долната инстанция. Присъдата е влязла в сила и маниакът вече месеци наред е в пандиза, пише „Телеграф“.

Асенов вече е настанен в общежитието в Бобов дол, където, за да намали наказанието си, изработва подаръчни торбички в цеха. Според юристи педофилът ще излезе по този начин още в края на другата година.

Случаят потресе столичани, тъй като педофилът блудства с децата в сградата на училището, което постави въпроса за сигурността в родните школа. Магистратите обаче са на мнение, че деянието не е с чак толкова висока обществена опасност.

“В конкретния случай първоинстанционният съд е съобразил релевантните за определяне на наказанието обстоятелства, но не ги е оценил обективно и в достатъчна степен и определеното наказание седем години лишаване от свобода е несправедливо, макар и в рамките на закона, тъй като е налице явно и очевидно несъответствие между наложеното наказание и обществената опасност на деянието и дееца, което според разбирането на въззивния състав налага необходимост от намаляването му“, съобщават от САС.

Гнусното посегателство бе извършено през 2018 г. Тогава Асенов зареждал школото с хляб. Влязъл в училищната тоалетна, където в същия момент били и две малки момичета – на 7 и на 8 г. Свалил си гащите, след което ги накарал да го пипат по интимните части. Целият съдебен процес от първа до последна инстанция се проведе далеч от погледа на обществото заради „естеството на производството“.

Данни

Разследваните за блудство с малолетни и непълнолетни от 2019 г. насам само в София са 104 души. Толкова са лицата с повдигнато обвинение, сочи справка на Софийската районна прокуратура. От тях 25 души са с обвинение за зарибяване на деца и през социалните мрежи с цел разпространение на порнографско съдържание или осъществяване на полов контакт.

Най-много дела за посочения период са били образувани за блудство с лица, навършили 14. От образувани 72 досъдебни производства – 44 души са с повдигнато обвинение. 35 души пък са разследвани за блудство с малолетни. Производствата са 50. За разлика от образуваните дела и обвинените лица осъдените на първа инстанция – Софийски районен съд, са далеч по- малко.

За посочения период те са 30 души – 18 за блудство с малолетни и 12 души с навършили 14- годишна възраст, сочи справка на СРС. Извратеняците се отървават предимно с условни присъди. С присъда от 3 до 15 години са само 4 души, блудствали с деца за 2020 г. Само един пък е за миналата година.

Леко

Леко или с условна присъда се отървават и извратеняците, обвинени в блудство с по няколко деца едновременно, какъвто е случаят с педофила от 17-о училище.

През 2020 г. възрастен мъж на над 75 години се признал за виновен за блудство с три деца. Случаят е от 2019 г. и отново е останал далеч от общественото внимание. Блудството е извършено в жилищен комплекс в Бояна. Тогава мъжът поканил три момиченца от комплекса да си играят на криеница в дома му. Не си казал името. Настоявал да го наричат просто дядо. Черпил децата с бонбони и всичко уж било нормално, докато по време на играта на криеница дядото сграбчил две от малолетните деца за половите органи.

Момиченцата се уплашили и се скрили в банята. На третото дете маниакът пуснал порно и започнал да се самозадоволява пред него. „Играта“ стигнала до знанието на родителите на децата и така се стигнало до обвинение. Заради напредналата възраст на маниака и чистото му съдебно минало той се разминал с килията. В мотивите си СГС посочва и доста интересен детайл.

„Самите блудствени действия са били кратки като продължителност и без агресивни характеристики, доколкото самият подсъдим се е погрижил това да стане в рамките на сравнително игрова обстановка“, пишат магистратите. И понеже маниакът блудствал с децата като на игра, това „не е засилило рязко тревожността в детското съзнание на малолетните деца, макар те да са осъзнавали, че това е нещо нередно“. Две от децата по това време са едва 6-годишни.

Делото срещу полусляп за гавра със сираци още цикли

Делото срещу ръководител на организация за незрящи, обвинен в блудство с деца от дом за сираци, още цикли на първа инстанция.

А. Стоянов бе арестуван и обвинен в края на 2017 г. Тогава сигнал в полицията подала директорката на дома за деца, лишени от родителски грижи, „Петко Славейков“. По това време институцията се намирала в столичния жк „Красна поляна“. Там живеел и работел и подсъдимият. Според данните по делото той канил няколко 13-годишни момчета в дома си, които срещу почерпка задоволявали нагона му. Пет години след случката присъда няма дори само на първа инстанция.