Само в 7DniSofia.bg

Родна епидемиоложка бие аларма: Говорим за епидемичен взрив! Наблюдавайте се!

коронавирус

„Говорим за епидемичен взрив, но не е доказана връзка между случаите. Аденовирусите протичат леко и са самоограничаващи се, предават се по въздушно-капков път. Важна е дезинфекцията – миенето на ръцете.

Контактните на детето в Бургас трябва да наблюдават децата си за симптоми. Може да има потъмняване на урината, става кафява“, заяви в „Денят започва“ епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

По думите ѝ при всеки един случай на заразно заболяване, което може да протече тежко, независимо дали при деца или възрастни, има място за притеснение.

„Чакаме резултата от днес. Има много неизвестни около това заболяване. По данни на Световната здравна организация към 23 април за първи път Великобритания съобщава за остър вирусен хепатит, не се знае какъв е причинителят. Знае се, че това не се класическите вируси като А, B, C, D и E, те не са изолирани при нито едно от тези деца, които са на възраст между един месец и 16-годишна възраст“, допълни д-р Христиана Бацелова.

Тя поясни, че мистериозният хепатит обхваща страните от Европа, както и САЩ и Израел. В Световен мащаб вече са около 200.

„Няма категорични данни за връзка с коронавируса. Другата теория за аденовирус. Има интерес за ваксината срещу хепатит А. Варицелата се завърна с невероятна сила, случаите на заболяването бележат много голям ръст“, добави д-р Христиана Бацелова.

Тя коментира и кога трябва да бъдат преваксинирани хората от коронавирус.

„Чака се дали ще можем да поставяме и втори бустер“, каза още д-р Христиана Бацелова.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории