Само в 7DniSofia.bg

Сериозен проблем: Затварят училища и детски градини заради скъпия ток?! Зоват за спешно решение

училище

За спешна актуализация на средствата за издръжка на училища и детски градини призовава председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България Диян Стаматов, тъй като според него има риск от затваряне на училища и детски градини заради високите цени на тока.

Ето какво още пише той във фейсбук профила си:

След пресметнатите увеличения на заплатите на учителите, договорени с активното участие на МОН и социалните партньори, средствата за издръжка са под критичния минимум за нормалното функциониране на образователната система.

Какви са необходимите стъпки за излизане от затрудненото положение:

– Настояване за спешна целева актуализация на парите за ток, гориво и издръжка на образователните институции – увеличение с поне 40% на парите за издръжка. Предлагаме субсидията да бъде целева за всяка институция според броя на учениците и на класовете, но и според броя на сградите ползвани от училищата или детските градини;

– Необходими средства за издръжка на детските градини- освен за консумативи, трябват пари за повишените цени на продуктите за храна. Предлагаме да бъдат заложени още 30% към сегашния стандарт от 650 лв. /дете.

– Целево увеличение на парите за общежитие в зависимост от броя на учениците в тях, но не по-малко от 50 000 на общежитие допълнително.

– Прилагане на различен формат за заплащате на цените на тока от сегашния. Държавата да приложи по-големи облекчения за сметките на училища и детски градини. Опасностите от затваряне на учебни заведения веднага след лятото, поради неплатени сметки за ток и горива станат все по-реални. Завишените цени на хранителните продукти за децата в градините ще доведат най-напред до намаляване на качеството на предлаганата храна, а след това и до затваряне на градините, поради липса на средства за храна.

Директорите и заместник-директорите от СРСНПБ предлагаме на вниманието на МОН и на синдикатите спешно обсъждане на настоящите предложения и внасяне на настоятелно искане за актуализация на бюджетите на образователните институции от месец юни 2022г.

Настоящите предложения ще бъдат внесени на заседанието на Отрасловия съвет към МОН на 3 май.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории