Само в 7DniSofia.bg

Ново проучване шокира: Трудно е да се намери двустаен в София под тази цена

Имоти кооперация жилище

Очаква се цените на жилищата да забавят ръста си, но е малко вероятно да тръгнат надолу, съобщава ново проучване на Arco Real Estate, отразяващо пазара на имоти за първото тримесечие на годината.

В сравнение с миналата година, по това време цените на някои имоти в София са нараснали с до 40%. В повечето квартали на София вече е много трудно да се намери двустаен апартамент на цена под 100 хил.евро, казват от агенцията за недвижими имоти.

Жилищни имоти

Изминалата 2021г. беше изключително динамична година за пазара на недвижими имоти. Броят на сделките растеше постоянно, цените на жилищата се покачваха плавно с всяко изминало тримесечие.

Двойка даде половин милион лева за ремонт

Очакванията на експертите за настоящата 2022г. са идентични с миналата, но се говори и за успокояване и нормализиране на пазара.
И през първите три месеца от новата година броят на сделките с имоти, отчетени в Агенцията по вписванията е продължил да расте. Това се забелязва не само в столицата, но и в морските ни градове Варна и Бургас, по данни на проучването.

Единствено в Пловдив се забелязва лек спад, но и там като цяло нивото остава високо – вписани са 3534 сделки, спрямо 3644 през същия период на миналата година.

През първото тримесечие на годината в София са вписани 7268 сделки, което е ръст с 8,7% спрямо същия период на миналата година, когато вписаните сделки са 6683.

Това е най-високият скок на сделките в столицата от 2008 г. до момента. Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през първото тримесечие на 2022г. е 48 875 спрямо 44 113 за същия период на миналата година, което е ръст с 10,7%.

И през началото на 2022г. се запазва тенденцията търсенето да надвишава предлагането. Най-търсени през това тримесечие, както и през предишното, са тристайните апартаменти, следвани от двустайните жилища.

Запазва се тенденцията за интерес към покупка на имот „на зелено“, поради добрите ценови условия и разсрочените, гъвкави схеми на плащане. По данни на Агенцията сделките за:

Двустайни апартаменти се случват на нива от 85 хил. до 125 хил. евро, като цената може да варира в зависимост от състоянието на имота и от това дали има включено паркомясто.

Сделките с тристайни апартаменти се случват на нива от 120 хил. до 180 хил. евро, като този диапазон може да бъде и много по-голям отново поради фактори като състояние на имота, район, включено паркомясто, казват още от агенцията за недвижими имоти.

Най-силно според проучването е търсенето в кварталите Малинова долина, Лозенец, Хиподрума, Красно село, Център. Засилен интерес се наблюдава към кварталите Сухата река, Надежда 1 и Надежда 2, Люлин 2, Люлин 8 и Люлин 9.

Все повече се забелязва интерес в търсенето на къщи и парцели за строителство на къщи в покрайнините на София.

Средствата, които са готови да дадат купувачите са в широк диапазон, вариращи от 90 000 до 300 000 евро в зависимост от района, в който се намира къщата, състоянието и и др. Предпочитани при търсенето на такива имоти са кварталите Драгалевци и Симеоново, а също така и селата Лозен, Панчарево, Бистрица и др.

През първото тримесечие на 2022г. остава най-силно предлагането на апартаменти. Наблюдава се засилено строителство в западната част на столицата, в квартали като Левски, Хаджи Димитър, Сухата река.

Жилищата в тези райони се предлагат на цени от 1000 до 1500 евро на кв.м. според етапа на строителство, до който са достигнали.

Повишаване на цените в тези квартали тепърва ще се наблюдава и поради започнатото строителство на нови метростанции от третия лъч на софийското метро в района.

Според данни на Агенцията най-активно е предлагането в Малинова долина ( от 1300-1350 евро/кв.м), Студентски град ( от 1350-1400 евро/кв.м.), Кръстова вада ( от 1400-1500 евро/кв.м.).За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории