Само в 7DniSofia.bg

Байдън почете арменския геноцид, Турция реагира остро на думите му

ердоган

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза 107-ата годишнина от началото на „арменския геноцид“, като направи изявление в памет на 1,5 милиона арменци, „които са били депортирани, избити или изпратени на смърт в кампания на изтребление“, предаде Асошиейтед прес. В изявлението не се споменава руската инвазия в Украйна, която Байдън също нарече геноцид.

„Подновяваме обещанието си да останем бдителни срещу разрушителното влияние на омразата във всичките ѝ форми“, каза Джо Байдън.

„Ангажираме се да говорим открито и да спрем жестокостите, които оставят трайни белези по света“, допълни той.

През 1915 г. османските власти арестуват арменски интелектуалци и обществени лидери в Константинопол, днешен Истанбул. В изявлението на Байдън се отбелязва, че това събитие на 24 април поставя началото на геноцида.

Изпълнявайки обещание от предизборната си кампания, Байдън използва термина ,,геноцид“ за събитията от 1915 г. за първи път миналата година. Предишните администрации в Белия дом избягваха тази дума в продължение на десетилетия, за да не обидят членката на НАТО Турция, припомня АП.

Днес, както и миналата година, Турция отхвърли и осъди изявленията на Байдън за събитията от 1915 г., предаде Анадолската агенция.

„Изявления, които са несъвместими с историческите факти и международното право по отношение на събитията от 1915 г., са невалидни. Това включва и злополучното изявление, направено от президента на САЩ днес, което е повторение на грешката, която той направи през 2021 г.“, се казва в изявление на министерството на външните работи, цитирано от Анадолската агенция.

Анкара отхвърля „подобни изявления и решения, които изопачават историческите факти с политически мотиви“, посочи министерството и осъди „онези, които настояват на тази грешка“.

Турция отново призова за създаване на съвместна историческа комисия и отваряне на архивите на Турция и Армения за изучаване на спорните епизоди в историята.

Според Армения събитията от 1915 г. представляват геноцид. Турция признава, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при сблъсъци по време на Първата световна война, но оспорва данните за броя им и отрича убийствата да са били системно организирани и да представляват геноцид.

Хиляди арменци изпълниха площада на Ереван, за да почетат паметта на избитите си сънародници. На шествието бяха запалени знамената на Турция и Азербайджан. Всяка година на 24 април арменците отбелязват трагичните събития с факелни шествия по света и с призиви да бъде официално признат геноцидът над народа им.

Арменският геноцид е признат във Франция и Канада, където има сериозно арменско присъствие, както и в повечето американски щати, и от Европейския парламент.

Българският парламент през 2015 г. призна „масовото изтребление“ над арменците в Османската империя в периода 1915 – 1922 г., но не използва думата „геноцид“. Тогава депутатите ни определиха 24 април за дата за почит към жертвите, пише Дир.бг