ЖЕСТОКОСТ: Стрелят наред в Южния парк, посетителите стресирани

полиция

Две мъртви патици стреснаха посетителите на Южния парк във вторник. Птиците са уцелени вероятно с газов пистолет, съобщиха за „Телеграф“ от МВР. Сигналът е подаден в 8 часа сутринта. Телата на птиците са взети от общинската фирма „Екоравновесие“ и ще бъдат предадени днес на Българска агенция по безопасност на храните, за да се установи от какво е предизвикана смъртта.

Принципно полицаите нямат задължение да разследват подобни инциденти, но заради публичността, която случаят доби, ще търсят извършителя. На мястото в парка има камера, обаче тя е насочена към пътеката. Полицаите са разочаровани от факта, че никой не се е заявил като очевидец, а е ясно, че не е възможно да няма свидетели на стрелбата.

Варвари
Хора, които често минават покрай езерото на патиците, твърдят, че са виждали стопани, които умишлено насъскват домашните си любимци срещу птиците. Кучетата влизали в езерото и се опитвали да хванат някоя от птиците. Раните по патиците обаче не приличат на разкъсвания от четириного, коментират очевидци. Сутринта нямаше и следа от останалите патици, вероятно, изплашени от нещо, са отлетели по-далече от езерото. По-късно служители на общинското предприятие „Паркове и градини“ установиха, че патиците са се върнали и плуват спокойно в езерото.

Езерото
Патешкото езеро е едно от любимите места в Южния парк. През 2008 г. имаше идея то да се премахне и мястото да се облагороди, но столичани се възпротивиха и то си остана диво. Патиците успяват да отгледат дори малки в него. Ятото е от около 30 птици, освен тях в езерото има и други водни животни, някои от които са защитени видове.