Пътна блокада до ,,Мини Марица – изток“ – недоволни жители се вдигнаха на простест

ремонт

Жители на старозагорското село Обручище излизат на протест. Днес от 6 сутринта затвориха пътя Обручище-Гълъбово-Медникарово. Причината за недоволството на хората е, че от 1976 година, когато е изграден пътят, по него не е извършван основен ремонт. Това е основна пътна артерия, осигуряващо връзка с минно-енергийния комплекс ТЕЦ „Марица – Изток 3”. По него ежедневно преминават стотици превозни средства с работещи. Пътят е осеян с дупки, а един от надлезите, според протестиращите е изключително опасен за преминаване, предава НОВА.

При протестиращите пристигна и министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. „Искам да се извиня от името на държавата, която повече от 5 години на протести, не е обърнала никакво внимание на този така наречен път. Когато видите състояние, в което е пътя, ще разберете и защо протестират, а именно, защото животът и здравето им са изложени на риск всеки ден. Тук съм не – за да им дам поредното обещание, а да поема ангажимент с ясни срокове”, посочи Караджов.

По думите му до края на тази седмица ще бъде обявена ускорена процедура по Закона за обществени поръчки.Едновременно с това ще бъде извършено проектиране и начало на строително-монтажни работи. „До 10 април трябва да бъде избрана фирмата, която ще извършва основния ремонт, а до края на април да започне работата по поправката на пътя”, заяви министърът.

Има осигурено финансиране, в бюджета на министерството има заложени буфери точно за такива неотложни ремонти, увери министърът. Има осигурено финансиране, в бюджета на министерството има заложени буфери точно за такива неотложни ремонти, увери Караджов.