Вежди Рашидов: Харвардците дойдоха да хапнат малко, наготово. Това правителство е вредно

вежди рашидов

„Като бивш министър, никога не съм бързал да говоря за един човек, на който трябва да да му се даде един толеранс от 100 дни. Липсата на опит си казва думата. Един министър не може да тръгне така по свойски най-малкото. Нека, ще изчакам, да изчакаме, така трябва да бъде, дай шанс на един човек. Аз не обвинявам това момче, но питам Кирчо, който питаше Бойко как ги намира по бензиностанциите: а той как ги намира по читалищата?“

Това коментира скулпторът Вежди Рашидов пред Пик ТВ за сегашния министър на културата Атанас Атанасов.

„Трябва да знаеш тези 18 000 човека в сферата на културата, да раздаваш правилно бюджетите. Разбира се, че трябва да подпомагаш родната култура в европейски мащаб. Затова престъпление е българската култура да е в състояние на неадекватност“, продължи той. „Но нека, творците явно са щастливи. При мен творците бяха нещастни, бяха се разплули, кафенета правеха, Прокопиев, жена му, Ванката Кръстев“, посочи Вежди Рашидов.

„Неговата роля беше да изгони една медия, като милиционер. Аз не съм си позволил да плюя медия. Медията си е медия“, коментира той и министерстването на Велислав Минеков и репресията срещу „Труд“. „В „Капитал“ каква е свободата на словото“, попита той. И припомни успехите на родната култура, които не са били похвалени с една добра дума във въпросното издание.

„Тошко искат да вземат БНТ. За каква свобода говорим? Слави Трифонов да наложи свой човек…“, възмути се Рашидов. „Културата е периферно министерство, говори се само там, където мирише на кюфтета, кебапчета, бензин, алъш-вериш. От Никита Михалков вчера четох нещо: Властта е тази, която може да ухажва културата, а не културата властта. Като разделим руския народ от властта, руският народ е един велик народ. Аз деля в тази война, не коментирам политически, нито един творец няма да е за смъртта и на един-единствен човек. Самата култура, тя дава хубави плодове точно във времена на кризи“, продължи коментара си Вежди Рашидов.

„Първо е унизително поведението на това управление. Това не е управление, което е загрижено за българския народ, а за интересите на едни външни хора, с които си пият кафето. Народът не е в това кафе. Не бива да се предава народът. Аз питам, като се сложихме толкова много, като голяма част от нашето население се топли с енергийни мощности на определени народи, това не е ли интерес на българския народ? Кои са тези хора, че ще определят съдбата на народа? Кой ще ги стопли? Всеки ден олиото ще расте, до 10 лв., сигурно ще расте, но какво ще яде твоят народ? Това е интересът на неговия народ. Аз ще го питам, като свърши войната, другата зима кой ще стопли българския народ? Петрол ли, газ ли ще докарат от Америка“, заяви Рашидов.

„България е готова страна, дойдоха сега харвардците да хапнат малко. Те дойдоха наготово. Държавата е направена от нашите лекари, летци. Два милиона души емигрираха навън, само двама се върнаха – Жорж Ганчев и Просто Киро. Това правителство трябва да се маха, то е вредно. Всеки ден правят гафове. Те нищо не са направили, цял ден са по медиите и говорят. Какво направиха за тези 3 месеца“, продължи Рашидов.

„От улицата. Къде бяха? От стадиона, от концертите на Слави Трифонов, чалгата, оттам дойдоха. Това е възпитанието. Агресивност, опростачване и останалото – носеха кръстове, замерваха с яйца, това беше обругаване и после стана министър на културата. Това е чудо някакво в света“, каза скулпторът по адрес на новите лица в сегашната власт.

„Гешев ги направи на маймуни всичките събрани заедно. Те не познават Конституцията, няма правила, те не могат да го покътнат, има закони, които не позволяват това. Второ, тази обида върху ВСС, 30 души са, не се прави така, каква е тази обида върху тях? Каква е тази министърка? Обидно е, когато се правиш на повече знаещ, отколкото си. Тя не става за тая работа, тя трябва да напусне. Една година Гешев ли е проблемът? Те затова ли са дошли? Да клатят Гешев… няма ли да работят тези хора“, попита Вежди Рашидов.

„Една година Слави Трифонов си правеше шоу и докара рецесията. Изтърваха цените. Една година, докато Слави се забавляваше, поскъпна газът, хлябът, житото, животът. Кой ще отговаря за това? Една година тези хора ще работят или ще седят по телевизиите, ще лющят и ще клатят Гешев? Сега и война излезе, тези хора няма ли да седнат да работят? Цял ден този Кирчо е по телевизиите. Неполезни хора. Те не са полезни“, отчете възмутено Вежди Рашидов и добави: „Тези хора обърнаха гръб на Радев“.