Тома Биков: Възможно е ново проевропейско правителство в това Народно събрание

Тома Биков

“Основен приоритет на правителството е да балансира между партиите, които го подкрепят, между вътрешните лобита и не му остава време изобщо да се занимава със сериозните и важните проблеми. С всеки изминал ден се оказва, че това управление започва да става опасно за страната“, заяви зам. председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Това Биков в интервю за „Труд“.

Прочетете цялото интервю без редакторска намеса:

– Коя бе причината да престанете да бъдете конструктивна опозиция и да се обявите за решителна опозиция?
– Най-важният резултат от провала на това правителство е шоковата ценова криза. Тя бе изпусната още от служебното правителство. Когато приемахме актуализацията на бюджета за 2021 г. през есента на миналата година, ние предложихме още тогава да се оставят буфери да се компенсира бизнесът и да се омекоти ударът върху останалите цени. Тогава по никакъв начин никой от псевдоуправляващото мнозинство в 46-то НС не пожела да приеме тези идеи, включително и тогавашния служебен министър на финансите Асен Василев. Смятаха, че това ще мине от само себе си. Изобщо това е симптом, който те непрестанно проявяват. При всяка криза те си мислят, че тя ще мине от само себе си без да се налага да се вземат някакви сериозни решения.

Така е за съжаление и с войната в Украйна. Аз не знам изобщо кой се занимава с тази тема, освен някакви официални позиции на външния министър и на министър-председателя. Според мен там трябва да бъдат включени и икономическите министерства, защото тепърва предстоят икономическите последствия от тази война. Говори се, че има някакъв кризисен щаб, за който днес (б. р. вчера) господин Петков не можа да каже кой участва в него и с какво ще се занимава този щаб. За съжаление нямаме никаква надежда, че това правителство може да влезе в час в тази ситуация.

– В какво ще се изрази безкомпромисността на ГЕРБ-СДС като опозиция?
– Още при смяната на Стефан Янев като министър на отбраната казахме и днес го повторихме много по-отчетливо, че настоящата формула на управление не е адекватна на ситуацията. Нито по отношение на икономическите проблеми, нито по отношение на вътрешните и геополитическите проблеми. В момента основен приоритет на правителството е да балансира между партиите, които го подкрепят, между вътрешните лобита и не му остава време изобщо да се занимава със сериозните и важните проблеми. За нас ако доскоро по-малкото зло беше едно неопитно и разнопосочно управление, то с всеки изминал ден се оказва, че това управление започва да става опасно за страната.

– Каква формула може да има обаче едно ново управление?
– Моето лично мнение е, че в момента не можем да си позволим нови парламентарни избори. Но смятам, че сегашното Народно събрание има потенциал да излъчи ново правителство…

– С ваше участие?
– Тук не става въпрос какво ще бъде персоналното участие. Аз мисля, че може да се намери мнозинство, което да излъчи правителство с ясен мандат за разрешаване поне на текущите кризи. Изобщо не говорим вече за някакви дългосрочни решения, още повече, че сме в ситуация, в която едва ли някой може да взема такива решения, защото не се знае какво ще стане утре. Но поне мнозинство и правителство, което е способно да управлява тези процеси.

– Изключвате ли БСП от това мнозинство?
– Един от проблемите на това мнозинство е, че всяка партия в него има някаква позиция и не може да се вземат решения, или се вземат някакви половинчати решения. Нашата позиция е, че геополитическият курс на България трябва да бъде свързан с ЕС и това не подлежи изобщо на коментар. Ако има и други партии, които смятат така, аз мисля, че сега има възможност да бъде съставено едно проевропейско правителство, което не да бъде послушно за всичко, което каже Европейската комисия, но което да може да участва активно във взимането на решения в рамките на ЕС. Нещо, което аз не виждам да се случва в този момент.

– Първи ход на една решителна опозиция би бил вот на недоверие? Обмисляте ли това?
– Ние казахме какво мислим. Имаме 59 депутати, които не са достатъчни за вот на недоверие и падане на това правителство. Ако има и други партии, включително и от управляващото мнозинство, които смятат, че може да има по-адекватно правителство с много по-широк периметър на действие, е въпрос на време това да се случи. Да падне правителството не може да бъде цел. Нашата цел е да направим така, че да имаме стабилно управление, защото това управление очевидно не генерира стабилност. Най-очевидното е смяната на министъра на отбраната на втория месец. Тя беше правилна, но въпросът е как са конституирали едно управление, в което един от най-важните министри се оказва неподходящ и то най-вече за партията, която го е излъчила за министър! Дори не според някакви коалиционни партньори. Тези неща трябва да се мислят предварително, не може всичко да бъде една импровизация без идея какво ще се случи утре. Защото условията се променят много бързо и се изисква реактивност. Аз разбирам, че една не малка част от управляващото мнозинство няма политически опит, това обаче не може да бъде оправдание, когато си начело на държавата. Защото никой не ги е сложил там насила.

– Да разбирам ли, че все пак се водят някакви разговори с някоя от партиите от мнозинството за общи действия и ново правителство?
– Не е въпрос дори на разговори. Смятам, че част от партиите в управляващото мнозинство в не малка част от случаите се чувстват неловко и не са в състояние не просто да се изпълняват ангажиментите към собствените си избиратели, а не са в състояние да управляват. Не става въпрос за някаква спортна злоба от страна на опозицията, а става въпрос за констатация, която е все по-видима от много хора. Не е нещо, което само ние виждаме. И просто им казваме на партии от управляващото мнозинство да седнат и да помислят дали това, което правят и представите им за света, отговаря на действителността.