Паника в София! Проверяват състоянието на бомбоубежищата, захранват с храна и материали

бомбоубежище

Кога ще бъде активен Националният електронен регистър на бомбоубежищата в София и страната? Обещанията на директора на ГДПБЗН скоро ще бъдат реалност и гражданите ще могат да имат точна информация в случай на нужда, къде могат се укрият. „Регистърът е готов и скоро ще бъде представен и активен“, казаха пред Столица.bg от ГДПБЗН. Почти цяла седмица районните кметове в София направиха обходи и провериха реалното състояние на подземните скривалища на тяхна територия. Едно от най-големите в София, това в Южния парк, се установи, че е не е в готовност.

Ангажимент за поддръжка и стопанисване на бомбоубежищата е на пожарната. Освен да бъдат заредени с храни, лекарства и санитарни материали, трябва да се проверят и системите за нормално функциониране на съоръженията.

„В жилищните и обществени сгради, строени след 50-те години на миналия век, мазетата са пригодени за такива ситуации, а констативните изисквания за тези скривалища са напълно спазени, оборудването, общо като цяло може да се каже, че пак е оборудване от 50-те 60-те години, старо оборудване“, обеща преди дни директорът на ПБЗН ген. Николов .

В имейл до медиите притеснението си изразяват и от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост – Справедливост (АРОЕС). Писмото е до президнета, премиера, министъра на регионалното развитие и медии.

„Обезпокоени сме от липсата на подробна информация, за наличието на бомбоубежища и тяхното разположение. При наличието на военен конфликт на такова ниво смятаме, че е нужно гражданите да бъдат информирани за местата в Етажна собственост, в които могат да се укрият при въздушно нападение или друга опасност“, се казва в писмото.

От Асоциацията задават следните въпроси:
– Съществува ли регистър и/или води ли се статистика на бомбоубежищата в сгради в режим на Етажна собственост?
– Къде са и какво представляват ?
– Могат ли да бъдат ползвани при нужда, при какъв капацитет и има ли разпределение по сгради, за да не се съберат всички на едно място, а други да останат празни?
– На какви изисквания и условия трябва да отговоря едно бомбоубежище?
– Затварят ли се вратите? Имат ли действаща вентилация, вода и тоалетни?
– Каква квадратура се полага на един човек в бомбоубежище?
– Кой контролира и извършва ли се периодична проверка на бомбоубежищата?
– Какъв процент от бомбоубежищата към днешна дата, са годни за ползване при извънредна ситуация?

„Ако правителствата се бяха вслушали в нашите предложения, за създаване на централен регистър на етажните собствености, с координати на управителите и собствениците. Щяхме да съберем за 24 часа цялата информация и да не се налага публично да се обявява най-близкото укритие, което е чувствителна информация. Координацията може да се направи, чрез управителите. Разбрахме, че не достигат държавните служители, както и че това е частна собственост и държавата няма отношение, но затова сме в блатото на посредствеността“, коментират от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост.