Апокалипсис: Цяла България вече е в тъмночервената зона, медиците бият аларма

коронавирус

Всички области у нас вече са в тъмночервената зона на COVID, показват данните от Националния център по заразни и паразитни болести.

Оказва се, че вече всеки четвърти тестван у нас е позитивен за наличие на коронавирус.

Над 10 000 заразени отчита електронният регистър за последните 24 часа. Процентът на положителните проби е висок – над 24. Висок е и броят на хоспитализираните – над 1000 души.

Толкова много хора, постъпили в болница, е имало последно в края на ноември. Има ръст и в броя на починалите – 158 души. Висок е и на настанените в интензивни отделения – 74 души, отново толкова хора в тежко състояние за денонощие е имало през ноември. Под 8 000 са поставените ваксини като около 60% от тях са трета доза.

По данни на центъра по заразни и паразитни болести всички области, у нас вече са в тъмночервено. Най-висока е заболеваемостта в столицата.

От днес влиза в сила и променената валидност на зеления сертификат при пътуване в Европейския съюз. Той ще важи 9 месеца след поставяне на последната доза, но остава безсрочен за поставилите си бустерна доза.

От първи февруари влизат в сила новите европейски изисквания за зелените сертификати – така при пътуване в Европейския съюз срокът на валидност на сертификата става 270 дни при завършен курс на ваксинация с еднодозова или двудозоваваксина. При поставена бустерна доза сертификатът е безсрочен.