София вече е с 60% заетост на леглата, Йорданка Фандъкова обяви мерките за справяне с К-19

фандъкова

София-град вече е в Етап 2 от новия План за справяне с COVID-19. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Втори етап е с 60% заетост на леглата. Такава е ситуацията в много от областите в страната към момента. Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. Плана предвижда още в образователната система да се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки, съобщава Телеграф.

Следващият етап предвижда училищата да работят на ротационен принцип като ще се редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи. Както и заведенията и ресторантите да работят на 50% като остава изискването и за „зелен сертификат“.

За София спрямо Плана Фандъкова обяви, че се увеличава броят на леглата за лечение на пациенти с COVID-19 с около 10% през тази седмица. От разкритите до момента 1878 легла са заети 63% от местата за неусложнени пациенти и 71% от леглата за хора, които са на интензивно лечение. Увеличението на леглата ще стане на база възможностите на болници за осигуряване на медицински персонал. Директорите на всички общински болници декларираха готовност да увеличат броя на леглата за Ковид-пациенти.

От миналата седмица продължава ръст с около 30% на седмина база, като заболеваемостта на 100 хил. души е 1756. Училищата и детските градини в София остават отворени, като само отделни училища и детски заведения са затворени заради по-голям ръст на заболели и карантинирани ученици и персонал.

С решение на щаба се засилва работата на контролните екипи от общински служители и полицията за носене на маски в градския транспорт. Над 4000 са направените проверки от началото на януари от екипи на Столичния инспекторат, аварийната дирекция и общинска полиция. Процентът ваксинирани граждани на територията на Столична община е 43%, като над 534 хил. души са със завършена ваксинация.

По-рано Синдикатът „Образование“ към КТ „Подкрепа“ предложи на Министерството на образованието и науката /МОН/ междусрочната ваканция на учениците да бъде удължена от 31 януари до 4 февруари. Мотивите за това са свързани с повишения брой на заразени ученици и учители.