Окончателно: Убиец с 16 предходни присъди остава в затвора за 18 години

съд

Осъден през пролетта на тази година за жестоко убийство на 59 – годишен жител на вилната зона край Сливен новозагорец ще прекара следващите 18 години зад решетките, съобщава Монитор.

Решението е на състав на сливенския окръжен съд, който прецени, че осъденият Величко Илиев има още неизтърпени преди това едногодишна присъда. 35-годишният новозагорец ще търпи наложеното му наказание при първоначален строг режим.

Илиев беше задържан с помощта на следово куче след получен сигнал на телефон 166 за тежко престъпление малко след 03,00 часа на 19 май 2020 година. Съобщението е било предадено от пострадалия, 59-годишният З.П., който малко преди да пристигнат униформените издъхнал от огромна кръвозагуба и множество прободни и порезни рани по цялото тяло. Свидетел на касапницата станала жена, с която домакинът живеел на съпружески начала.По първоначалните й обяснения убийството било извършено след употреба на значително количество алкохол, тя нямала обяснение за какво са се скарали домакинът и гостът. Двамата се познавали съвсем бегло, но това не им попречило да седнат на една маса и да изпият няколко бутилки ракия.

При задържането му новозагорецът изпаднал в амок, когато следовото куче го докопало в гориста местност недалеко от вилната зона, разказаха участвали в полицейската акция. На криминалистите се наложило да работят по горещи следи, направени били претърсвания по метода „вила по вила и храст по храст“.Справка в регистрите на община Нова Загора показва, че Величко Катев Илиев, родом от село Баня е със заличени избирателни права още от 2019-та година, по него време той е изтърпявал поредна присъда в старозагорския затвор.