Асен Василев си измисли 7,73 млрд. лв повече приходи в бюджета: Подари ни балони, пълни с неистини

асен василев

„Иновативен подход за коледни подаръци използва финансовия министър Асен Василев. За празниците той ни подари балони, пълни с неистини, и илюзии за осъществена икономическа промяна. Според негово интервю в студиото на вестник „Банкеръ“ хазната е събрала с 7,73 млрд. лв. повече в сравнение с миналата година, като само от изсветляване на икономиката и засилен контрол са събрани почти 20% повече данъци. Всичко това от месец май насам. В интервюто той казва, че не само инфлацията и растежа са причина за приходите, после мимоходом намалява 20-те процента от изсветляване на икономиката на 7%, но отново говори за милиард, два, три по-голяма събираемост. Ако всичко това беше вярно, спокойно можем да кажем, че промяната се е случила и харвардската група е останала без работа в управлението. Да, но това не е така, а харвардските възпитаници продължават да мислят, че в България живеят аборигени, които нищо не разбират от бюджет и числа.“, пише в своя статия сайта Glasove.com и продължават – Какви са фактите:

Няма как да са налице приходи, различни от тези провокирани от инфлацията и от намаляващия икономически растеж, защото за първи път от десет години насам индексът „икономика на светло“ започва да се влошава. Високата инфлация и изключително ниските цени в евро на стоките в съседна Турция провокират невиждани нива на контрабанда и развитие на трафикантски бизнес, докато НАП и Агенция „Митници“ бездействат.

Но къде точно е истината за приходите?

Ръстът на приходите към края на месец май, когато за първи път Асен Василев сяда на стола на финансов министър, е 16,1% спрямо предходната година и това е период, в който инфлацията е все още изключително ниска. В номинално изражение ръстът на приходите към края на май е почти 3 млрд. лв. спрямо предходната година и то при ниска годишна инфлация едва от 2.5%.

Към настоящия момент инфлацията вече галопира, а ръстът на приходите – съизмерим едва около 18%. Тези приходи са съпроводени и с това, че служебното правителство иззе парите за „Автомагистрала – Хемус“, както и част от печалбата на АЕЦ „Козлодуй“, което прави почти 1 млрд. лв.

Асен Василев умело пропуска, че годишната потребителска инфлация през ноември е 7,3%, като през месец февруари със сигурност ще бъде над 10%. Принос към приходите има и растежа, реализиран на база на предприетите мерки преди появата на настоящия финансов министър, който през второто тримесечие на 2021 г. достигна 7,1% и започна да се свива през третото тримесечие.

Асен Василев очевидно смята българите за наивници, защото е ясно откъде са приходите от бюджета. По-задълбоченият анализ сочи, че те са провокирани предимно от ДДС и частично от акциз, с които са обложени основните суровини от внос.

По-точно през третото тримесечие на 2021 г. ръстът в цените на основни суровини от внос, спрямо средните цени от предходната година, е огромен. За пример, през третото тримесечие на 2021 г. цените на нефта и нефтопродуктите са нараснали с 62.9%, а природният и промишлен газ с 78,2%. Вносните цени на електрическата енергия нарастват с 72.8%, а чугунът и стоманата с 59,4%. Маслата от растителен произход са скочили с 47.9%, а цветните метали с 40.7% и това са само част от цените на суровините, които бележат огромни ръстове за българската индустрия. Така се оказва, че и приходите от ДДС растат със същите проценти и идват предимно от тези вносни стоки, а финансовият министър реално се хвали с упадъка и кризата на българския бизнес.

Всъщност надутият балон съвсем скоро ще се спука, защото ръстът на приходите в централния бюджет, идващ от ръста в цените реално, е изземане на доход и добавена стойност от бизнеса.

По-бавното пренасяне на цените на производител и цените на вносните суровини в крайната цена на потребителите реално изяжда създаваната стойност от бизнеса, който е принуден да работи под себестойност или да фалира. Така още през първото тримесечие на 2022 г. ще започнат фалити, докато финансовият министър надува балони с неистини. Освен срив в добавената стойност, сериозна криза ще бъде усетена и по линия на БВП и бюджетното планиране.

В момента в коригираната макроикономическа прогноза на Министерство на финансите е заложен сериозен ръст на БВП, който да бъде резултат от провокирани инвестиции от средствата от Плана за възстановяване и устойчивост. Това е и прогнозата, върху която се гради бюджета за 2022 г. в момента. Всъщност нито имаме одобрен план, нито средствата са на разположение, нито ще бъдат усвоени от бизнеса през 2022 г., така че да акумулират и частен ресурс, който да се завърти в икономиката и да предизвика бурен растеж.

Така се оказва, че българският народ и бизнес участват в телевизионното реалити „Вечеря за наивници“, което досега бе водено от Кирил Петков, но вече и със специалното участие на Асен Василев в празничното му издание „Коледна вечеря за наивници“. За съжаление, коледният балон, надут от Асен Василев пред вестник „Банкеръ“, е спукан и съвсем скоро това ще стане ясно и на обществото. Твърдо вероятно е да продължи и политиката на служебното правителство за теглене на държавен дълг, който ще бъде изплащан от следващите поколения.