Яко бъркане в джоба на българина: Такса „асансьор“ поскъпва двойно

София имоти

Таксата за асансьор поскъпва двойно от началото на следващата година, обявиха няколко фирми, които се занимават с поддръжката на съоръженията. Увеличението се налага заради ръст на разходите за труд, материали, горива и други.

В момента едно семейство плаща 2 или 3 лева на месец, за да им бъде поддържан асансьорът в изправност. Предвижда се обаче таксата да бъде увеличена на 5-6 лева. Асансьорите са сложни съоръжения с повишена опасност и техниците, които ги поддържат, имат задължение да ги посещават ежемесечно и да ги привеждат в безопасно състояние, за да няма жертви, обясни Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация, пред „Телеграф“.

За целта от фирмите, които се занимават с тази дейност, предвиждат разговори с домоуправителите на етажната собственост, с които да се споразумеят за увеличението на таксата. Всяка фирма за поддръжка на асансьори трябва да си направи сметката и да си определи цените, обясни Маринков. Той посочи, че повечето части се внасят от чужбина, а за старите асансьори се търсят стругари, фрезисти и се пригаждат втора ръка.