Нова тайна среща на Киро и Асен с Нинова – договориха Стефан Янев за военен министър

асен василев кирил петков

Двамата фронтмени на ПП Кирил Петков и Асен Василев, които вече втора седмица водят разговори за политиките на редовното правителство с БСП, ДеБъ и ИТН, снощи са договорили с лидерката на столетницата Корнелия Нинова да вкарат сегашния служебен премиер Стефан Янев като военен министър в редовния кабинет.

Това научи ПИК от отлично информирани източници от „Позитано“ 20.

Това не е първата среднощна среща на Петков и Василев с Нинова, тъй като те бяха засечени да влизат по късна доба в централата на БСП на „Позитано 20 още на 25 срещу 26 ноември.

Стефан Янев заяви, че би подкрепил Петков И Василев в политическата им дейност, още когато те я стартираха. Наскоро също заяви, че няма нищо против да участва в тяхното редовно правителство, ако му бъде предложено.

Трескавите усилия на Стефан Янев да си намери място под слънцето преди окончателното изтичане на мандата на второто служебно правителство на Румен Радев за тази година явно са продиктувани от невъзможността да се върне в президентствоТО на поста секретар по сигурността и отбраната на Радев заради острия конфликт помежду им, датиращ от няколко месеца, както ПИК съобщи.

Янев отдавна не се е появявал публично заедно с президента, а сблъсъкът им пролича и по време на почитането на паметта на загиналите войни на Арахангелова задушница, когато пред Военния музей-костница на Централни софийски гробища, когато служебният премиер не само не придружи Радев, но и при поднасянето на венците неговото име дори не беше споменато – за разлика от имената на Румен Радев и вицетата на Янев – Гълъб Донев и Бойко Рашков.

Очевидно въпросът за възможно най-деликатното отстраняване на Стефан Янев от президентството след края на служебните мандати е поставен остро пред креатурите на Радев в лицето на Кирил Петков и Асен Василев, защото те са се нагърбили лично да го предложат в редовния си кабинет за военен министър и да убедят червената лидерка Корнелия Нинова да се съгласи с това предложение.

Не се знае дали Стефан Янев не е разменната монета, срещу която Корнелия Нинова няма да получи председателското място в 47-о Народно събрание, за което упорито се говори.

Янев явно е твърдо убеден в успеха на това начинание, защото вече звъни на доверени лица във военното ведомство, за да ги предупреждава да запазват свободните щатни бройки, тъй като смятал да ги попълни с хора от администрацията си в служебното правителство. Заради по-заслужилите обаче вероятно ще се наложи да бъдат уволнявани началници на дирекции и други ръководни кадри, за да бъдат назначени те. Всички длъжности, на които Янев може да уреди хората си, не изискват военна експертиза, а само чиновнически умения, тъй че около него вече потриват ръце за новите постове.

в Министерството на отбраната обаче цари паника заради предстоящата кадрова метла, още повече че хората там са натрупали мрачни впечатления от такива акции по време на управленията на двете служебни правителства на Румен Радев и персонално на креатурите му Кирил Петков и Асен Василев. С днешна дата те избиват в шумни скандали, като този с Държавната консолидационна компания и Българската банка за развитие.