Пир по време на чума! Банкови служители продават апартаменти срещу тлъсти комисионни!

Пари корупция

Голям урожай пада по време на паднемията, особено за някои. Банкови служители се възползват от положението си и уреждат по-големи кредити срещу тлъсти комисионни, научи Lupa.bg. Също така, те уреждат и свои близки с апартаменти, които са запорирани от банката, тъй като техните собственици не могат да си обслужват задълженията.

Схемата е благодатна, тъй като всичко е легално и чисто, а и двете страни са доволни.

Банковият служител, който е с добри позиции в институцията, дава своите препоръки, че клиентът е надежден, независимо дали има добро или лошо кредитно минало. Той прави всичко възможно, за да може неговият човек да получи определената сума, че и повече от желаната, тъй като банкерът е зависим от комисионната. А тя обикновено варира между 20-30% от стойността на сумата.

Няма вариант служителят да бъде излъган и да не си получи своето, защото във всеки един момент може да спре процеса. В крайна сметка той получава своя дял в кеш и всеки продължава по своя път.

Разбира се, понякога има и по-нагли служители, които издевателстват над своите „клиенти“, или се опитват да измъкнат още пари заради алчността си.

Именно и заради този проблем тръгва недоволството на някои хора, достигнало и до съответните органи, както и шефовете на банката и стартира разследване.

Други служители, които имащ още по-добри позиции и връзки, разбира се, имат и нужната информация за апартаменти, които са запорирани. Преди време такива сделки бяха само за върхушката и доста от шефовете се уреждаха с жилища на безценица, но сега нещата стоят по малко по-различен начин – достъпни са за по-голям кръг хора от системата.

Тези, които не могат да обслужват ипотечните си кредити в тежките времена, в които живеем, биват притискани от служители на банката, които играят партийно и със свои ЧСИ-та. След ожесточена борба за хубавия и евтин имот, банката печели и прибира своето, което впоследствие се продава на доста по-ниска стойност – на номинал и то в левове, а след това човекът, който купува апартамента, го обявява за продан, но в евро и в пъти по-висока стойност, т.е. каквато е пазарната в момента.

Банката прибира своето, а другите две страни – служителят и неговият познат, делят горницата по равно.