ТОТАЛЕН РАЗПАД: Кабинетът „Радев“ лиши бизнеса от 120 млн. лева! Мярката 60/40 умря

румен радев

Над 120 милиона лева по-малко е получил бизнесът по мярката 60/40, за да запази работниците си в кризата, показват последните данни на Националния осигурителен институт. За месеците юни и юли общият размер на плащанията по схемата 60/40 е намалял до 95,4 млн. лв. В сравнение с близо 220,8 млн. лв. за април и май, или на месец сумата се е свила наполовина – съответно от 110,4 млн. лв. до 47,7 млн. лв.

Причината е орязването на мярката, което направи служебното правителство, след като от юни промени изискванията към компаниите, които могат да се възползват от помощта, пише в. „Труд“. Първоначалният вариант на схемата, въведена от правителството на ГЕРБ, предвиждаше право на компенсации от 60% от осигурителния доход на работника да имат всички фирми с 20% спад на приходите от продажби.

От 1 юни обаче, за да получат помощ, компаниите вече трябваше да имат 40% спад на оборота, тоест да са пред фалит. Ако намалението на приходите е над 30%, те получават 50 на сто от осигурителния доход на служителите си. Още тогава фирми от ресторантьорския и хотелиерския бранш, синдикати и работодатели предупредиха, че мярката на практика спира да работи и няма да имат достъп до нея.

От НОИ също признават, че намалението на отпуснатите пари се обяснява с две причини: първо, близо двойно намаление на броя на работодателите, участвали в мярката, и второ, намаление с около 27 на сто на сумата, която се пада средно на един работник и служител.

Докато през април и май от схемата за запазване на заетостта са се възползвали 6000 работодатели, то през юни и юли, заради новите изисквания, това са направили едва 3 100 фирми. През двата месеца на пролетта са получени плащания за общо 152 300 работници и служители, докато през юни и юли – за едва 90 000 души.

В сравнение с април и май 2021 г., финансовата подкрепа за юни и юли 2021 г. намалява към всички икономически сектори. Най-голям спад в абсолютен размер има в секторите, които досега получаваха най-много средства – преработваща промишленост (спад с 51,4 млн. лв.), търговията (спад с 16,5 млн. лв.), транспорт, складиране и пощи (14 млн. лв.), добивна промишленост (спад с 13,2 млн. лв.), хотелиерство и ресторантьорство (спад с 9 млн. лв.).