Социолог разкрива горещи подробности за очертаващата се категорична победа на ГЕРБ

Юлий Павлов

Шефът на Центъра за Анализи и маркетинг Юлий Павлов разкрива тенденциите в нагласите на избирателите за президентските и парламентарните избори на 14 ноември, очертани в горещите данни на социологическото проучване, представено вчера от него.

Има ли безусловни фаворити за „Дондуков“ 2? Какво ще определи местата на политическите сили в 47-о Народно събрание след безпрекословния водач ГЕРБ-СДС? Ще може ли най-сетне да се състави редовно правителство и доколко това зависи от новоизбрания президент?

ГЕРБ не може да бъде изместена от първото място. Втората политическа сила е БСП, ще получат толкова, колкото получиха на миналите избори коментира Юлий Павлов. На трето място е ПП и тя е в интересна позиция, защото разликата между тях и БСП е около 3%, но това е едно от нещата, които могат да се променят по време на кампанията. А и БСП получава по-малко от прогнозирания вот, заяви той.

Като че ли тенденцията на БСП надолу и ПП нагоре нищо чудно да се изравнят и ПП да е втора, допусна Павлов

Чисто електорапно ДБ понесе щети от ПП и една пета от хората, които гласуваха за ДБ през юли, сега са се прехвърлили като намерения към ПП. Ако нещата бяха оставени на самотек, част от тези избиратели щяха да се върнат към БД, но сега, с намесата на спецпрокуртурата, те ще си останат там и ДБ ще остане с 9-10 на сто, посочи Павлов.

Сериозният опит за правителство ще е с „Продължаваме промяната“. Те може да са втори, а ако са трети, няма какво да се обяснява защо на тях се дава. Мандатът винаги е бил даван на трета политическа сила, заяви шефът на Центъра за анализи и маркетинг. По думите му много неща сега не са ясни и към края на месеца ще са по-ясни.

Малки промени могат да променят реда, по думите му. Но освен математиката има и тенденция, и социология и най-вероятно ПП може и да са втори и дори да са четвърти президентът пак на тях ще връчи мандата, защото те са си негови хора и са най-консенсусни. От тях зависи дали ще има правителство или не. Първите б партии са сигурни, а ИБГНИ са под чертата при нас. Има статистическа грешка от 1,2 процента. Може те и още сега да имат 4 на сто и те имат шанс да влязат 50 на 50, защото могат да привлекат до края на кампанията избирателите си, заяви той.

Голяма част от хората се поддават на инфлуенсъри, които твърдят, че това с гражданството на Петков било остаряло. Но остава въпросът, ако Кирил Петков е почтен, трябваше да излезе от правителството и да си подаде оставката и да си прави партията. Нямаше да се срути държавата. Това не е особено почтено, както и отношението му към гражданството като носна кърпичка, която изхвърляш, след като ти е свършила работа. Това означава, че ценностите са размити. И е ясно, че той е трябвало да изчака предвидената процедура, отсече Павлов.