Фандъкова: „Булгаргаз“ заплашва да прекрати договора с „Топлофикация“

Йорданка Фандъкова

„Булгаргаз“ настоява за заплащане на задълженията и предупреждава за принудително прекратяване на договора за доставка на природен газ с „Топлофикация“. Настояват за търсене на общо решение с БЕХ и държавата“, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на заседанието на Столичния общински съвет.

Тя е провела среща с министъра на финансите и министъра на енергетиката, като е получила тяхното разбиране, че трябва да се намери общо решение, така че да не се допусне огромен дисбаланс в дружеството, който автоматично ще се отрази на цялата енергийна система.

„За съжаление, към момента се сбъдват най-песимистичните ни прогнози с повишение на цената на природния газ. Вчера очакванията ни бяха за 200 млн. лв. преразход до края на годината. Тази сутрин директорът на „Булгаргаз“ обяви, че ще искат увеличение от над 30% на природния газ за ноември“, заяви Фандъкова.

На този фон дружеството иска природният газ да поскъпне с 32% от ноември иска. От Комисията за енергийно и водно регулиране заявиха за Bulgaria ON AIR, че в края на месеца ще бъде насрочено открито заседание за обсъждане на предложението.

Енергийният регулатор има право на корекции и окончателното решение дали подобно увеличение ще бъде прието ще стане ясно на 1 ноември. Справка на сайта на „Булгаргаз“ показва, че цената за мегаватчас от началото на годината е скочила средно с 250%.

Вижте във видеото какво обясни Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории