Алфа рисърч с последно проучване: ГЕРБ твърдо води с 23,1%, БСП – 16,8%, „ПП“ стига до 15,9%

цик машина

ГЕРБ остава първа политическа сила с 23,1%, втори са БСП с 16,8%, а трети е партията на Кирил Петков с 15,9%. Това показва регулярното проучване на социологическа агенция Алфа Рисърч за позициите на основните партии и кандидати на старта на предизборната кампания.

52.7% от пълнолетните български граждани смятат да гласуват на предстоящите президентски избори, а 47.6% – на извънредните парламентарни. Оправдават се очакванията, че избори две в едно водят до повишаване на избирателната активност, а президентският вот по традиция предизвиква по-голям интерес. Хипотезата на старта на кампанията е за около 400 000 гласували повече в сравнени с юли, когато беше регистрирано най-ниското участие на парламентарни избори. Факторите, които могат да обърнат тази тенденция, са развитието на утежняващата се Ковид ситуация, ефектите от машинния вот в условия на два избора и евентуално рязко влошаване на икономическата ситуация в страната.

Нагласите на избирателите на старта на кампанията за вторите извънредни и третите парламентарни избори за тази година сочат като най-вероятен сценарий нов шестпартиен парламент, в който мнозинство няма да може да се постигне без гласовете на три до четири партии.

Съотношението на силите очертава следната картина при парламентарния вот:

ГЕРБ стартира от първото място с 23.1% от гласовете на твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори и продължава да бъде на устойчива дистанцията пред останалите.

Оспорвана е битката за второто място между БСП (16.8%) и „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев (15.9%). Новият проект започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж. В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите ѝ, но Ковид кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат. При „Продължаваме промяната“ е точно обратното. Решението на Конституционния съд по двойното гражданство на Кирил Петков също може да окаже влияние върху мотивацията на избирателите.

Сериозната и продължаваща ерозия на ИТН го извеждат от първа до четвърта или пета политическа сила. На старта на кампанията Демократична България (10.9%) е на символична преднина пред партията на Слави Трифонов (10.4%). И двете формации страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри. Особено силен е сривът при ИТН, които само за месец спадат с нови 5 процентни пункта и така подкрепата за партията се стопява наполовина спрямо юлските избори. Демократична България също губи между една шеста и една пета от своите избиратели, привлечени от новия проект. Издигането обаче на собствена президентска кандидатура, както и по-силната й политическа идентичност, намаляват щетите от този процес.