Абсурд по български: Забраниха погребенията в Перник, смъртта може да почака

2172bc89eab4f07f13d42f155a493471

Смъртта може да почака в Перник! Даже трябва да почака. Това се налага не заради посещение на Даниел Крейг, представящ последната лента за култовия герой Джеймс Бонд (No Time to Die) в миньорския град, а от смехотворно решение на т.нар. Областен кризисен щаб, с което се налага забрана за провеждане на събирания от частен характер, в т.ч. погребения, сватби и кръщенета, предава lupa.bg.

Решението за налагане на задължителни противоепидемични мерки на територията на област Перник е от 8 октомври 2021 г. и за повече тежест е съгласувано с главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

От документа, публикуван на интернет страницата на РЗИ-Перник, така и не стана ясно дали все пак е позволено да се умира и имат ли власт местните здравни власти върху обичаен физиологичен процес, както и дали ще се наложи покойниците да се погребват сами. И тази заповед обаче категорично показва, че коронавирусът уврежда тежко умствените способности, при това преимуществено на държавните и общинските чиновници.

Със заповедта се преустановяват още плановите операции в лечебните заведения за болнична помощ, както и посещенията/свижданията в тях. Допускат се изключения при някои ситуации (терминално болни).

Считано от 11 октомври се преустановяват посещенията и свижданията в специализираните институции за социални услуги, вкл. тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, нарежда изпълняващият длъжността директор на РЗИ д-р Стела Димитрова.

Забранява се и провеждането на организирани масови обществени мероприятия на открито, което означава, че тази година Перник ще пропусне своя празник (19 октомври). Затворени са фитнес залите, спортните зали и клубове, басейни и комплекси, дискотеки, нощни клубове и барове. Игрални зали и казина обаче могат да останат отворени при използване на не повече от 50% от капацитета им. Същото важи и за заведенията за хранене.

Детските градини и ясли остават отворени при стриктно спазване на мерките.