MPЪCHA BOЙНА: Рашков ползва Вътрешна сигурност и МВР за компромати срещу опонентите на Радев

румен радев бойко рашков

Мръсна предизборна война с компромати готви служебният вътрешен министър Бойко Рашков в услуга на предизборната кампания на шефа си Румен Радев. Имотният милионер търси ударно кални факти, с които да очерня опонентите на президента в битката за втория му мандат. Този път Рашков е включил и дирекциите „Вътрешна сигурност“ и „Инспекторат“ на МВР, научи ПИК.

Задачата била да не се провалят, както стана преди няколко месеца със съчиненията за политически подслушвания, за които компетентните органи се произнесоха, че няма нищо незаконно и СРС-та са ползвани регламентирано само с разрешение на съда. Сега Рашков е решил да прокрара атаката през прокуратурата, като заръчал проверка и събиране на данни за всички постановления на прокуратурата по дела последните 12 месеца, по които е работено в МВР.

Независимо, че предходни проверки извършвани по лична поръчка на Бойко Рашков са установили, че няма за какво да се „хване“, той все пак продължава с разпити във „Вътрешна сигурност“. Целта е да бъде намерено каквото и да било, свързано с проведените през април тази година избори, за да може да се изфабрикуват нови компромати срещу противнице на шефа му Радев.

За да постигне целта си силовият министър и преторианската му гвардия са готови на всичко, включително да погазят законите и морала. Директорът на „Вътрешна сигурност“ Георги Георгиев и неговият заместник Христо Христов по тази причина не спират със заплахите и притискането на служители, за да ги склонят и дори да ги принудят да изнесат информация по дела на прокуратурата.

Отлично осведомени източници от МВР твърдят, че от една седмица Радослава Минчева от „Вътрешна сигурност“ ръководи проверка, лично наблюдавана от Христов и Георгиев, при която текат разпити на служители при безпрецедентен натиск. Включени били и служители от инспектората на МВР, като ръководството на „Вътрешна сигурност“ лично участва в репресивните действия срещу собствените си служители.

Действията на сформираната щпиц команда са твърдо решени да накарат служителите от дирекцията да дадат показания за всички досъдебни производства, свързани с изборите през април 2021г. Въпросите на скандалните разпити били целенасочени и свързани с обвиняемите лица по наказателни дела, начина на събиране на доказателства за тях, данни за свидетели, включително на такива с тайна самоличност и други детайли, свързани с работата на прокуратурата. Нищо, че дори най-мързеливият студент по право още от първи курс знае, че всичко това представлява следствена тайна и разгласяването без надлежно разрешение от наблюдаващия прокурор носи след себе си наказателна отговорност. МВР шефът на Румен Радев отдавна е доказал, че за него законите на България са доста разтегливо понятие и не се колебае да ги заобикаля.

Вероятно Рашков, усещайки разместването на политическите пластове, бърза да събере всякаква информация и да се отчете надлежно пред Пламен Узунов, с когото са в близки приятелски отношения. Не е тайна, че именно пловдивският бивш шеф на областното МВР е човекът на Радев, който отговаря за „специалните“ поръчки. Именно той бе спипан в нерегламентирани отношения с бизнесмените Бобокови и обвинен в търговияс влияние, а после лъсна и в друга афера с прибиране на дебел плик от бивш влиятелен митничар.

В МВР не са забравили онзи разговор пред …Имате поздрави от г-н Пламен Узунов“, магистарти… което автоматично означавало, че някой има или не благословията на „Дондуков“ 2 и действало като заплаха срещу тези в полицията, които не кооперират на министър Рашков и новата му кохорта.

Кампанията на Радев още не е започнала, но той, чрез острието си Рашков усилено и без да подбира средствата търси информация, която да бъде използвана като компромат срещу бившите управляващи. Действията на МВР шефа с милиони в имоти навяват спомени за похватите на някогашната Държавна сигурност и са последен напън да овладеят службите за сигурност.

Чрез неспирен тормоз и натиск над малкото останали служители вярната му Радослава Минчева, мъдро напътствана от Георгиев и Христов, се опитва ги „вербува“ и да получат жадуваната от Рашков информация за дейността на прокуратурата през последната година, преди той да дойде в МВР.

Морала на тримата любимци на министъра не подлежи на коментир, защото в стремежа си да бъдат максимално раболепни и сервилни са стигнали до там, че да отправят заплахи към семействата и дори децата на „непокорните“ служители.

Действат и незаконно със сваляне на лични данни и разовори, разкриват още потресени служители. По заповед на Георги Георгиев негови подчинени от „Вътрешна сигурност“, в пълно нарушение на закона и без да имат каквото и да е формално основание, извършват проверки в мобилните оператори по отношение на всички лица, по които дирекцията е работила по постановления на прокуратурат. Действията им били представени под благовидния предлог, че се извършват оперативно-издирвателни дейности на основание чл. 4 от ЗМВР.

Това обаче е също в разрез със закона и не може да е основание за репресията, защото проверките се извършват за лица и деяния, по отношение на които има образувани досъдебни производства или прокурорски преписки, като фактически се прави ревизия на действията на обвинението. Според потресени действията на Рашков и компания службители е крайно време е самата прокуратура да се сезира и извърши проверка, кой, кога, по чия заповед и на какво законово основание събира данни за разследвания, по които същата е възлагала ОИМ и най-вече, на кого се предоставя тази информация.