Съдът реши каква присъда получава д-р Иван Димитров от Пловдив за убийството на Плъха

Image_10223669_302_0

Пловдивският рентгенолог д-р Иван Димитров е оправдан за убийството на Жоро Джевизов-Плъха. Това постанови пловдивският окръжен съд. Медикът получи 2 г. условно за незаконния си пистолет, с който стреля по крадеца и го рани смъртоносно, пише 24 часа.

Присъдата прочете съдия Петко Минев. За втори път съдебната инстанция оправдава медика. При всички случаи една от страните ще обжалва.

„Съжалявам за всичко, което се случи. Не исках така да се получи“, каза по-рано медикът, обвинен в убийството на Жоро Джевизов-Плъха. Той нахлу на 1 срещу 2 март 2018 г. посреднощ в жилището на рентгенолога, за да краде. След схватка между двамата, апашът успял да рани с нож в крака стопанина. Лекарят стрелял във въздуха с незаконния си пистолет веднъж, но Плъха продължил да се саморазправя, запращайки метална табела към Димитров. Вторият изстрел се оказал фатален за нападателя. Джевизов успял да пробяга 110 метра и е открит проснат върху капака на автомобил.

Предишен състав на пловдивския окръжен съд оправда медика, но на втора инстанция делото беше върнато за доизясняване на фактическата обстановка.

Прокурорът Георги Пенев сега пледира за условно наказание на д-р Иван Димитров. Той припомни как в първите дни след убийството се организираха митинги в защита на медика. „То не бяха шествия, демонстрации, упражнения на специалисти по криминология, пеналисти и журналисти. Това, което беше изнесено първоначално в медиите, се установи в съдебната зала, че не отговаря на истината. Сега единият от участниците е мъртъв, а другият е подсъдим“, посочи обвинителят. Той припомни думите на съпругата на Плъха Надежда Стоева, според която мъжът й ходел да краде, за да изхранва семейството си. При всяко нахлуване в чужд имот той се дрогирал. „При условие, че действието се е развило между двама души посреднощ, не можем да дадем вяра на казаното от подсъдимия. Безспорно установено е произвеждането на изстрел с незаконно оръжие. Това говори за превишаване на пределите на неизбежната отбрана от страна на лекаря“, изтъкна прокурорът.

Още в началото на днешното дело бяха показани веществени доказателства – три ножа, метална брадвичка, 17 броя гилзи.

„А къде е златният синджир на Жоро“, попита майка му Златка Атанасова. Масивното бижу също беше представено. Истински спор предизвика кой е неговият притежател. „Жоро се върна от Германия с този синджир, носеше го непрекъснато. Обичаше злато“, заяви майката.

Д-р Иван Димитров настоя, че ланецът, който е с масивен кръст, е негов. „Беше закупен през 1993 г. от Солун от родителите ми. Синджирът тежи 80 грама, а кръстът – 10. Имам много снимки с него. Сутринта влязох да се къпя и го свалих. Така се е оказал в торбата с дрехите за пране“, обясни подсъдимият. Майката на Плъха посочи, че са мюсюлмани, но това не пречило синът й да носи и златен кръст.

Защитникът на семейството на Плъха адвокат Красимир Елдъров поиска ефективна присъда за д-р Иван Димитров. Той припомни как в първите дни след убийството определени политици призовавали българският народ да бъде въоръжен срещу крадци. „Това не е епохата на Дивия запад“, каза Елдъров. И припомни решение на пловдивския окръжен съд от тази година, което е постановило условно наказание за бивш военен, прострелял куче и ранил в крака собственика му. „За убийство на човек сега прокуратурата иска подобна присъда“, посочи адвокатът. И предупреди, че ако съдът не сложи бариера, щяло да има много подобни случаи.

Според него д-р Димитров е могъл да избегне тази ситуация, ако е звъннал на тел 112, след като е чул шум в дома си. „Откога лекарите в България трябва да бъдат поощрявани да използват огнестрелно оръжие“, попита Елдъров. Той припомни как в злополучната нощ д-р Димитров е предприел действия по заличаване на следите – хвърлил е пистолета, който и досега не е намерен, търсил е приятел да изтрие записите от камерите. „Той трябва да спасява хората, не да ги убива“, натърти защитата на близките на Плъха.

„Не е налице престъпление, за което е обвинен д-р Димитров. Той е действал в условия на самоотбрана“, категоричен е обаче неговият адвокат Георги Кутрянски. Той припомни целия сюжет, разиграл се във фаталната нощ, когато Плъха е разбил две врати, за да влезе в двора на медика и да тършува в работилницата му. Бил е въоръжен с нож и силно дрогиран. Това обяснявало как е намерил сили, макар и смъртоносно ранен, да пробяга светкавично 110 метра и да се просне върху капака на паркиран автомобил до областната управа в Пловдив. „Бил е в изключителна добра форма. А и съпругата му е категорична, че преди всяка кражба я е пращал да му купува хероин“, изтъкна защитникът на лекаря.

Той припомни, че домът на Димитров е бил няколко пъти обект на кражби. Потърпевшият е подавал сигнали, но без резултат. „Клиентът ми е ползвал оръжието, за да се защити. Като е незаконен пистолетът му какво да прави? Да го хвърли и да се остави да го убият?“, попита Кутрянски.

Той изтъкна чистото съдебно минало на клиента си и отличните му характеристични данни и поиска клиентът му да бъде оправдан.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории