ДАНС плъзна по проверки с високите цени на тока, атакуваха КЕВР. Работодатели искат оставки

данс

Агенти на Държавна агенция „Национална сигурност“ и МВР атакуваха тази сутрин в КЕВР и Българската енергийна борса. Проверките са свързани с високите цени на електроенергията през последните месеци. Акцията на ДАНС и МВР продължава в момента, предаде Big5.bg.

Само преди месец, на 11 август, спецченгета от Държавна агенция „Национална сигурност” влязоха на проверка в Българския енергиен холдинг (БЕХ), Електроенергиен системен оператор (ЕСО), Българска независима енергийна борса (БНЕБ), Национална електрическа компания (НЕК) и Министерство на енергетиката.

Агентите събираха всички документи и започнаха пълна проверка на всички сделки на дружествата от последните няколко години. Официална информация каква е целта на операцията така и не бе оповестена, нито стана ясно какви са резултатите от акцията.

До проверката се стигна, след като работодателските организации официално сезираха ДАНС и МВР за скъпия ток.

Работодателите подозират „че се извършва саботаж, престъпление или диверсия и се застрашава националната сигурност, защото спряха първоешелонни предприятия“.

„Има оферти на борсата, които са напълно немислими, те са направени, за да се изпълняват, те са направени, за да се манипулира борсата“, подчерта председателят на УС на АИКБ. Работодателските организации поискаха дори оставките на министъра на енергетиката и на шефовете на БЕХ и „Марица-изток 2“ заради рекордно високата цена на борсовия ток.