ПРЕДПОСЛЕДНО: ГЕРБ вади двойката Томислав Дончев – Екатерина Захариева

Томислав Дончев (1)

Продпоследна новина от щаба на ГЕРБ издигат за „Дондуков“ 2 двойката Томислав Дончев-Екатерина Захариева.

Бившата външна министърка е безспорен фаворит за вицепрезидентския стол. Неясноти все още има около фигурата на президента.

В момента в ГЕРБ умували над две партийни кандидатури – Томислав Дончев и кмета на Бургас Димитър Николов. Суперуспешиният градоначалник обаче отказвал и не желаел да се впусне в рисковата битка, и то само месец и малко преди самия вот. Оставал бившият вицепремиер Дончев, основател на клона на фондация „Отворено общество“ в Габрово.

Дончев и Захариева са със соросоиден профил и ще бъдат оценени по достойнство в американското посолство. Въпросът е дали консервативните избиратели на партията с патриотичен профил ще са особено доволни, коментират депутати от листата на Бойко Борисов. Те припомнят, че Дончев бе човекът, който веднага поиска правителството на Борисов да даде оставка още след първите „протести“ под егидата на Румен-Радевия юмрук миналото лято. От години той минава за „човека на капиталци“ в обкръжението на Борисов.

В ГЕРБ съществувала слаба надежда, че може да навият авторитетна надпартийна личност за надпреварата. За съжаление срокът за подобна инициатива вече е фатално пропуснат и едва ли някой би се навил да си заложи името буквално в последния момент, когато усещането за служебна победа на Радев е осезаемо.

Междувременно из централата на партията циркулира фотография от 2014 г., извадена от личния Фейсбук на Томислав Дончев. На нея Дончев и потенциалният му конкурент Румен Радев позират дружески прегърнати. Текстът гласи: „Генерал майор Румен Радев, командир на ВВС, с един от неговите големи фенове…

ПИК