Само в 7DniSofia.bg

БОМБА: ГЕРБ гласи жена за вице на кандидата си за президент

бойко борисов

ГЕРБ подготвя бившата външна министърка и днешна депутатка от партията на Бойко Борисов – Екатерина Захариева за вице на кандидата си за президент. Имената и на двамата ще бъдат обявени в най-скоро време, макар че според всички анализатори закъснението е прекомерно.

Това научи ПИК от отлично информирани източници от централата на партията.

Екатерина Захариева вече натрупа сериозен политически опит, след като звездата й изгря като зам.-министър на регионалното развитие в първото правителство на Бойко Борисов, когато ведомството бе оглавявано от Росен Плевнелиев.

Когато Плевнелиев стана президент, Захариева бе назначена за негов главен секретар и заемаше заемаше този пост от 2012 до март 2013 г.

След това юристката става зам.-министър председател и министър на регионалното развитие и благоустройство в служебното правителство на Марин Райков.

След изтичането на мандата му Плевнелиев я назначава за началник на кабинета на държавния глава. Захариева влиза и във второто служебно правителство на Плевнелиев начело с Георги Близнашки, назначено през 2014 г., като заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране.

През 2015 г. става министър на правосъдието във второто правителство на Борисов. А от 2017 до 2021 г. е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи в третото правителство на бившия премиер.

Засега в ГЕРБ се спрягат различни имена на изтъкнати българи за кандидат-президенти на партията на Бойко Борисов, но окончателното решение още не е взето. Около бъдещата кандидатура на Екатерина Захариева за вицепрезидент обаче нямало никакви колебания, довериха от централата на ГЕРБ пред медията.

Захариева е не особено разпознаваема, с невисок личен рейтинг, минава за протеже на Плевнелиев и соросоидните кръгове. Издигането й в кандидат президентска двойка ще има ефекта „Цецка Цачева“, коментират още депутати от ГЕРБ.