Само в 7DniSofia.bg

Борислав Цеков: Срокът на парламента изтече, изкуственото продължаване на мандата е опасен

борислав цеков

Разумният срок изтече и всяко по-нататъшно изкуствено продължаване на мандата на НС би било опасен, противоконституционен прецедент Партийните цели и амбиции да се приеме този или онзи закон в изчерпалия се парламент са едно, но държавността, върховенството на Конституцията и демокрацията стоят над тях. Да се явят на избори и ако получат доверието на мнозинството от гражданите, ще могат да приемат закони. Това написа в профила си във Фейсбук конситуционалистът Борислав Цеков.

Той призовава парламентът да бъде разпуснат без повече отлагане по силата на императивното изискване на чл. 99, ал. 5 от Конституцията.

Такава заявка даде Румен Радев, като обяви, че изборите ще са 2 в 1 на 14 ноември, което значи, че най-късно до 14 септември ще разпусне парламента.

Ето какво пише Борислав Цеков в социалната мрежа:

Парламентът прие актуализацията на бюджета. С това се изчерпа единствената легитимна и конституционно търпима цел на едно кратко, неколкодневно протакане на разпускането на НС Както многократно съм подчертавал през годините, когато партийни самодейци, вкл. с юридически дипломи, заявят, че за нещо нямало срок в Конституцията и следователно въпросът бил „неуреден“ – подобни твърдения са безпочвени и некомпетентни

Срок има, но некомпетентността не може да знае, че го има и трябва да мълчи. В правото има ясен общ принцип: „това, което се дължи без срок, се дължи веднага.

В конституционното право този принцип е модифициран на: това, което конституционните органи са длъжни да направят по силата на императивна конституционна норма, в която не е посочен изричен срок, се дължи в разумен срок

Понятието „разумен срок не означава „на кой, каквото му скимне“, а не повече от няколко дни (3-4 дни). Това е така, за да се даде възможност за съобразяване с конкретните обществено политически обстоятелства. Прибавям и една важна особеност в конкретния случай-забавяне на разпускането на НС от страна на Президента с 3-4 дни е оправдано, само ако са налице две обстоятелства първо, да има легитимна конституционно допустима цел и второ, в Парламента да има широко съгласие, че тази цел е в обществен интерес.

Приемането на актуализацията на бюджета е именно такава цел и тя беше постигната в разумен срок. По никакви други закони и решения няма широко съгласие в Парламента, няма и мандат от мнозинството от избирателите. Но дори и да имаше, разумният срок изтече и всяко по-нататъшно изкуствено продължаване на мандата на НС би било опасен, противоконституционен прецедент.

Партийните цели и амбиции да се приеме този или онзи закон в изчерпалия се парламент са едно, но държавността, върховенството на Конституцията и демокрацията стоят над тях. Да се явят на избори и ако получат доверието на мнозинството от гражданите, ще могат да приемат закони. Сега НС трябва да бъде разпуснато без повече отлагане по силата на императивното изискване на чл. 99, ал. 5 от Конституцията.